Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

Globoport - a hírkikötő

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabály 10 éves kortól engedélyezi a gyerekmunkát az országban. A szabályozás európai szemmel aligha tekinthető éppen jóléti intézkedésnek. Azonban mi a helyzet akkor, ha az al...

A legszebb nemzeti zászlók Afrikában

  • Írta: Pap Gergely

indy flag finalÖsszegyűjtöttük Afrika legszebb zászlóit és azoknak történetét, mondanivalóját és jelentését.

 

 

 

 

 

 

Szváziföld

scsdsd

A zászlóban a vörös az ország múltbéli küzdelmeire és áldozataira, a kék a békére, míg a sárga az ország bőséges erőforrásaira utal. A zászlón lévő pajzs az 1920-as években felállított legendás Emasotha-ezred számára állít emléket. A pajzs mögötti tradicionális lándzsák és harcok botok láthatóak, amelyet madártollakból készített bojtok díszítenek. Ez az ország történelmére és a helyi törzsek kultúrájára utal. A zászló 1967 óta az ország hivatalos állami zászlója.

Togo

Af1

A zöld szín a remény szimbóluma, a vörös pedig az emberbaráti szeretet és a hűséget szimbolizálja. A sárga szín a kemény munkának a gyümölcsét, az anyagi, a spirituális és az erkölcsi jóléthez vezető hosszadalmas útra utal. A fehér csillag az ország polgárait és a függetlenséghez vezető utat jelenti. A zászlót 1960-ban fogadták el.

Lesotho

000as 6

Az apró dél-afrikai államnak függetlensége során három különböző nemzeti zászlója is volt. A jelenlegi hivatalos állami lobogót 2006. október 4-én, az ország függetlenségének 40. évfordulójának alkalmára készítették és tették az ország hivatalos zászlajának, amely összességében Lesotho béke iránti elkötelezettségét hivatott szimbolizálni. A fehér a békére, a kék az esőre, míg a zöld a prosperitásra utal. A zászló középen pedig egy tradicionális Basotho kalap van elhelyezve.

Lesotho első hivatalos zászlóját 1966. október 4-én vezették be, ezt viszont 1987-ben a kormányzó Basotho Nemzeti Párt ellen végrehajtott katonai puccs után lecserélték. A katonai junta új zászlót vezetett be, de miután 1993-ban átadták a hatalmat a civileknek országos kampány indult a junta zászlója ellen, ami sokakat az elnyomásra és a katonai uralomra emlékeztetett.

Namíbia

000ds

A vörös a népet és a hősiességét, az elszántságot, a jövőt és az esélyegyenlőséget szimbolizálja. A zöld a természeti erőforrásokat, a növényzetet, míg a fehér a békére és a nemzeti egységre utal. A kék az eget, az Atalanti-óceánt, az esőt, a folyóvizeket és az ország tengeri erőforrásait jelképezi. A zászlón megtalálható napkorong az életet és az energiát jelenti, míg a sárga szín a Namib-sivatagot és a síkságokat hivatott képviselni. A zászlót 1990-ben fogadták el.

Botswana

000as 2

A kék szín az égre és a víztől való függésre utal, míg a fekete és a fehér az ország lakosságát és a kisebbségi népcsoportokat képviseli. A zászlót először 1966. szeptember 30-án vonták fel, az ország függetlenségének napján.

A Kongói Demokratikus Köztársaság

000as 4

A jelenlegi zászlót 2009. február 18-án avatták fel. Az égszínkék a békét, a piros az ország mártírjait, míg a sárga a gazdagságot szimbolizálja. A csillag pedig az ország ragyogó jövőjét hivatott jelképezni.

A Közép-afrikai Köztársaság

000as 3

A zászlót 1958. december 1-én vezette be Barthélemy Boganda Oubangui-Chari elnök, aki az ország első államfője volt. A zászló a francia színeket és a pán-afrikai színeket kombinálja, ami arra utal, hogy az európaiaknak és a feketéknek tisztelettel, barátsággal és békével kell közelíteniük egymáshoz. A vörös az európaiak és az afrikai között kapcsolatot és egyenlőséget jelképezi. A csillag pedig a függetlenség szimbólumául szolgál.

Angola

000as 11

A vörös szín a függetlenségért vívott hosszú küzdelmet és az érte kiontott vért jelenti illetve a szocializmust jelképezi. A fekete pedig az afrikaiakra és a kontinensre utal. A fogaskerék és a machete a munkás és paraszt osztályt jelképezi. A csillag pedig a nemzetközi szolidaritást és a haladást reprezentálja. A sárga szín az ország gazdaságára és energiaforrásaira utal. A zászlót 1975. november 11-én vonták fel és a jelenleg kormányzó MPLA párt felszabadító hadseregének hadilobogójának alapján készült. Angolában jelenleg komoly viták folynak a zászló körül, az ország lakosságának egy része, amely az UNITÁ-val szimpatizál, úgy véli, hogy a zászló sokkal inkább az MPLA-t képviseli és nem pedig a nemzetet illetve az egységet. Ezért egy teljesen új semleges zászlót szeretnének bevezetni. A jelenlegi kormányzó párt azonban ezt elutasította.

Zimbabwe

000as 13

A vörös a függetlenségért vívott harcot és a kiontott vért, a fekete a legnagyobb népcsoportot, a sárga szín az ásványkincseket, a zöld a mezőgazdaságot, míg a fehér a békét jelenti. A zászlón látható madár, az ország dicsőségét és múltját, míg a háttérben látható vörös csillag a szocializmust képviseli.

Szomália

000as 9

A zászlót 1954-ben Mohammed Awale Liban muszlim tanító tervezte és azóta az ország hivatalos lobogója. A zászlót az ENSZ-lobogó mintájára tervezte. A két színt eredetileg az ENSZ tiszteletére utalt, miután a világszervezet közreműködött, támogatta és elfogadta az ország függetlenségét. Az ötágú csillag pedig az öt szomszédos országban szétszórt szomáli népcsoportokra utal. A kék szín jelentése azonban az idők során megváltozott. Jelenleg az eget és az Indiai-óceánt, illetve a szomáli nemzetet hivatott szimbolizálni.

Eritrea

000as 5

Eritrea 1995-ben vívta ki függetlenségét Etiópiától. Azóta ez a hivatalos zászlója, amely megjegyzik a felszabadító és kormányzó Eritreai Népi Felszabadító hadsereg lobogójával. A koszsorú és az olajág emblémát Eritrea első zászlajából (1952) vették át. A zöld a gazdagságot, a kék a tengert, a piros a függetlenségért folytatott harcot és az elesetteket jelképezi.

Mozambik

000as 13

A vörös a gyarmatosítás elleni küzdelmet, a függetlenségért folytatott harcot és a szuverenitást idézi. A zöld a termelést bőségét, a mezőgazdaságot, a fekete az afrikai kontinenst, a sárga az ásványkincseket, a fehér pedig az igazságot és a békét szimbolizálja. A gépkarabély a védelmet, a könyv a tanulást, míg a csillag a nemzetközi szolidaritást jelképezi. A zászlót a jelenleg is kormányzó Frelimo Párt zászlajának alapján tervezték meg.

Ruanda

000as 1

A zászlót 2001. december 31-én vonták fel először, amely az ország egységét hivatott reprezentálni. A kék a békét és a nyugalmat, a sárga a jólétet, a zöld pedig a fejlődést illetve a munkát és termelékenységet jelképezi. A sárga nap a reményt, a fényt és az átláthatóságot jelenti.

Uganda

000as 14

A fekete szín Afrika népeit, a sárga a napfényt, a vörös a testvériséget képviseli. A koronásdaru pedig Uganda nemzeti állata és egyben szimbóluma, amely már a 20. század elején is jelen volt. A színek egyébként a kormányzó Ugandai Népi Kongresszus zászlójáról származnak.

Dél-Afrika

000as 10

A zászlót 1994-ben avatták fel, amely az ország konvergenciájának és egységesülésének motorját hivatott jelképezni. A vörös és fehér a búr köztársaságok színei, míg a fekete, zöld és sárga az Afrikai Nemzeti Kongresszus színei.

Afrika

Gazdaság

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

27 április, 2015 | Hits:207

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabál...

Hírek

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

27 április, 2015 | Hits:1122

Paraguayban több állami tisztviselő, ügyész, és társadalmi mozgalom is figyelmez...

Spanyol nyelvű hírek

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - Santa Cruz, Bolivia

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - …

27 április, 2015 | Hits:1647

Santa Cruz de la Sierra florece en jazz en Septiembre, y la Soul Jazz no podía s...

Spanyol nyelvű hírek

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bolivarianos

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bo…

27 április, 2015 | Hits:899

Juegos Bolivarianos que se disputan en tres ciudades de Perú, en una media jorna...

Ázsia

Politika

Fidel Castro szerint Kuba csodálja Snowdent

Fidel Castro szerint Kuba csodálja Snowdent

29 augusztus, 2013 | Hits:260

Fidel Castro szerdán cáfolta azokat az orosz sajtóban megjelent vádakat, amelyek...

Napi gazdaság

Nigéria nem szorul többé rizsimportra

14 július, 2014 | Hits:178

A cukoripar után a rizstermesztés és feldolgozás is felkerül a nigériai nagyváll...

Politika

Lefújták a Fehér Házban található tekepálya felújítását

Lefújták a Fehér Házban található tekepálya felújí…

18 július, 2014 | Hits:461

Múlt héten, a General Services Administration (GSA) lefújta a Fehér Ház tekepál...

Öböl

A francia-szaúdi találkozó: Középpontban Libanon

A francia-szaúdi találkozó: Középpontban Libanon

02 szeptember, 2014 | Hits:99

A hétvégén Francois Hollande Párizsban fogadta Salman bin Abdul Azi he...

Info for bonus Review William Hill here.