Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

Globoport - a hírkikötő

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabály 10 éves kortól engedélyezi a gyerekmunkát az országban. A szabályozás európai szemmel aligha tekinthető éppen jóléti intézkedésnek. Azonban mi a helyzet akkor, ha az al...

Főoldal

Az AfroMarket heti hírlevele 2014. október 11-én.

  • Írta: Afromarket
  • Kategória: Hírlevél
  • Találatok: 358

Afrika változatlanul lendületben van, de…

A nyersanyagárak csökkenése a békés, a terrorszervezetek és a járványok támadása a békétlen - és elfogadhatatlan – növekedés-korlát lesz jövőre Afrikában. A Világbank előrejelzése 5,2 százalékos GDP-bővüléssel kalkulál.

Még mindig jó oka van a Világbanknak az optimizmusra abban a tekintetben, hogy a szerényebb gazdasági növekedési kilátások is bőségesnek ígérkeznek 2015-2016-ban Afrika egészében. A most közzétett előrejelzés szerint közepesen gyors ütem várható a világnak ezen a térfelén, az idei 4,6 százalékhoz képest 5,2 százalék GDP-növekedésnek reálisak az esélyei. A Világbank jelentése ezt az adatot azzal egészítette ki, hogy abban már tükröződik a nyersanyagárak feltételezhető csökkenése. Amit a kedvező trendek mögött lát a washingtoni pénzintézet, az az állami infrastrukturális beruházások nagy mennyisége, a növekvő mértékű mezőgazdasági termelés. Feltételezik, hogy bővülnek a szolgáltatások is, azaz élénkül a kiskereskedelmi, a távközlési, a közlekedési, a pénzügyi szektor forgalma. Francisco Ferreira, a Világbank vezető közgazdásza azt azonban okkal vetítette előre negatív előjellel, hogy nő a kockázat, a feszültség Afrika sok térségében a terrorszervezetek tevékenysége miatt, nem is véletlenül számolnak a költségvetési hiány növekedésével számos országban. Mindezt tetézi az ebola járvány várható negatív következménye is.

Ebola – pénzre átszámolva

A három nyugat-afrikai ebolával sújtott országban a gazdasági hatás 9 milliárd dollárt tesz ki, a „helyreállítás” a következő évben már meghaladhatja a 32,5 milliárd dollárt – számolta ki a Világbank.

A Világbank már 32,5 milliárd dollárnál tart, számításai szerint a nyugat-afrikai járvány terjedésének megállítása, a gazdaságok stabilizálása 2015 végéig legalább ekkora összeget igényel. David Evans vezető közgazdász megismételt néhány, már ismert állítást arról, hogy Guinea, Libéria és Sierra Leone és még több más közvetve érintett ország számára külön gazdasági problémákat okoz a vállalkozások nagy számának leállása, a bányászat szüneteltetése, a beruházások lelassulása. A fogyasztási cikkek ára gyorsan nő, miközben az élelmiszerkészletek csökkennek. A gazdasági növekedés üteme zuhan ezekben az ebola-sújtotta országokban. A világbanki vezető közgazdász összegzésében szerepel, hogy számos afrikai ország törölte légitársaságai járatait, lezárta a határait, jelentős mértékben korlátozódik a nemzetközi kereskedelem és üzleti élet. (Most éppen az USA vezetett be kötelező egészségügyi szűrést öt reptéren a térségből érkező utasok számára)  A Világbank két adatot még publikált az ebola közvetlen gazdasági hatásainak illusztrálására. Úgy becsülik, hogy a három alapvetően érintett országban a gazdasági hatás 9 milliárd dollárt jelent, ezt a „tételt” érdemes összemérni a három állam 2013-as összesített GDP-jével, mely meghaladta a 13 milliárd dollárt.

 

Ghánai befektetések-első a biztonság (videóval)

Ghánában az alkotmány is biztosítja a külföldi befektetések védelmét, az ország stabil demokrácia, amely fejlett jogi szabályozással, garanciákkal, no és persze örömmel fogadja a külföldi partnereket. Különösképpen a magyarokat. A korrekt üzleti kapcsolatokon túlmutató jó viszony megalapozásában a Magyarországon tanult ghánai diákok (ma fontos területeket irányító politikai és gazdasági döntéshozók) játszanak meghatározó szerepet.

„Üzleti lehetőségek Ghánában” címmel rendezett fórumot a BKIK Szub-Szaharai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztálya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a VOSZ Nemzetközi szekciója. A magas rangú ghánai delegációt Kwesi Quartey, Ghána külügyminiszter- helyettese vezette.Dr. Kiss Zoltánnak, a BKIK alelnökének ezúttal nem a bemutatkozással kellett kezdeni a fórumot, a két fél jól ismeri egymást, májusban magyar küldöttség járt Ghánában, hogy feltérképezze az együttműködési lehetőségeket. Az üzleti körök ezúttal politikai támogatást is kaptak: a ghánai külügyminiszter-helyettes, valamint a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Afrika főosztályának vezetője, Szabó András egyaránt arról biztosította a hallgatóságot, hogy a két ország kormányzata minden lehetséges eszközzel igyekszik előmozdítani a gazdasági kapcsolatok kiépítését. A politikai után a szakmai kérdések kerültek napirendre, a ghánai vendégek a hazájukban működő export-támogatási rendszer részleteit ismertették, Kiss Edit pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőházak szerepéről, feladatairól, lehetőségeiről beszélt. (Az anyaghoz kapcsolódó videót ezen a linken érik elhttp://hir3d.hu/video/637/teriteken-a-ghanai-magyar-uzleti-kapcsolat/

Visszatérés tíz év száműzetés után

Megadták a módját az elefántcsontparti visszaköltözésnek, az Afrikai Fejlesztési Bank ismét eredeti székhelyén működik. Az ünnepélyes aktus azonban nem zavarta a munkát, az irodákban egy 152 milliós hitel- és támogatási megállapodást dolgoztak ki az „ebolás országok” javára.

Befejeződött a visszaköltözés, meg is ünnepelték, jelképes, üzenetértékű zászlófelvonás tudatta a kontinenssel: az Afrikai Fejlesztési Bank csoport hivatalosan is visszatért eredeti székhelyére, a biztonsági okokból korábban elhagyott elefántcsontparti Abidjanba. A több mint egy évtizedes „távollét” után, az ünnepélyes „banknyitányon” részt vett az elefántcsontparti miniszterelnök is. Hétköznapibbnak számító eseményeknek ugyancsak színhelye volt Abidjan, aláírtak egy hitel- és támogatási megállapodást 152 millió dollárról, melynek Libéria, Sierra Leone, Guinea és Elefántcsontpart a kedvezményezettje. A banki forrás segítségével az ebola elleni harcot folytathatják. A bankelnök rámutatott, az ebola válság feltárta a hiányosságokat az egészségügyi rendszerekben, következésképp szükség lesz nagyobb beruházásokra a jövőben ezen a területen is. A járvány a leginkább érintett országok gazdasági növekedését lelassítja, hátrányok keletkeznek a pénzügyi bevételek és az államháztartás terén is, sőt a bankvezető már tényként beszélt a költségvetési hiány emelkedéséről is. Az idegenforgalmi veszteségek mellett tapasztalni lehet az élelmiszerellátás megnehezülését, mivel főleg Ázsiából nem érkeznek meg a rizsszállítmányok az ebolával sújtott országokba, az Afrikai Fejlesztési Bank ilyen és hasonló problémák megoldásának finanszírozásához igyekszik hozzájárulni.

Az IMF-fel a bizalom is visszatér Egyiptomba

Befektetési konferenciát készít elő Kairó, a finanszírozók bizalmát az IMF segítségével akarja növelni. Christine Lagarde ebben partnere Egyiptomnak.

Késznek mutatkozik a Nemzetközi Valutaalap arra, hogy „újraélesztési” szerepet vállaljon Egyiptom megfáradt gazdaságában. Ezt az elképzelést annak összefüggésében jelentették be, hogy a nemzetközi szervezet ott akar lenni Egyiptom befektetési konferenciáján februárban. Emellett – érvelt egy arab lapnak nyilatkozva Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója – szükség van végre egy értékelésre Egyiptom gazdaságáról, melyet hosszú ideje halogatnak. A valutaalap vezetője mindenesetre elismerően szólt a megindított egyiptomi reformokról, így az energiafogyasztást csökkentő kormányzati intézkedésekről, egyáltalán a költségvetési hiányt mérséklő lépésekről.  Tény, hogy Egyiptom tényleges hitelt az utóbbi években nem kért az IMF-től, csak azt, hogy a valutaalap készítsen rendszeres átvilágítást. Ezt a gazdasági felülvizsgálatot azonban évekre abba kellett hagyni az egyiptomi politikai zűrzavar miatt. A februári befektetői konferencián éppen a bizalom helyreállítása miatt látják szívesen az IMF-et, amit most is világossá tett egy nyilatkozatában Hany Kadry Dimian egyiptomi pénzügyminiszter. Az észak-afrikai ország kormányzata – szögezte le a fiskális tárca vezetője – arra törekszik, hogy számos megaprojekt finanszírozását vigye sikerre a konferencián, e hosszú távú befektetésnek pedig csak egy szelete az új Szuezi-csatorna megvalósítása.

Nigéria pozitív mérlege az EU piacán

Több mint 10 milliárd dollárnyival növelte közvetlen befektetései értékét egyik évről a másikra az EU Nigériában, miközben tízmilliárdos pozitív kereskedelmi egyenleget könyvel el az afrikai ország, főleg az olajeladások révén.

Néhány üzleti jellegű adat bizonyítja, hogy Nigéria szinte a legfőbb partnere az Európai Uniónak Afrikában. A közvetlen külföldi befektetés (FDI) a nyugat-afrikai országban az EU-ból 25,3 milliárd dollár volt 2011-ben, 27,2 milliárd 2012-ben. De a nagy ugrás 2013-ban következett, ekkor ugyanis 40,4 milliárd dollárra nőtt ez a gazdasági mutató. Ebben az évben az Európai Unió nigériai importja 28,7 milliárd dollárt ért el, exportja pedig 11,8 milliárdot. A számokat  az Európai Unió-Nigéria üzleti fórumon ismertették, ott, ahol a Francia Fejlesztési Ügynökség finanszírozási tevékenységét részletezték is: a pénzintézet szerepet vállal 400 millió eurós közlekedési és energetikai projektek nigériai megvalósításában. A fórumon kommentálták az adatokat, főként a Nigéria javára pozitív kereskedelmi mérleget, mely arról tanúskodik, hogy az afrikai országnak Európa a legnagyobb piaca, itt értékesíti olajának jelentős hányadát, továbbá vevőre talál a vén kontinensen a bőr, a kakaó, a szezámmag.

A csórónak is vannak jogai

Elefántcsontparton bevezették az ingyenes jogi tanácsadást.

Eddig a szegények csak papíron voltak egyenlők, jogi szempontból, a tehetősekkel. Ha egy kispénzű embernek jogi vitája támadt egy gazdagabbal, biztos, hogy a nincstelen húzta a rövidebbet, hiszen nem volt pénze arra, hogy ügyvédet fogadjon. Mostantól felcsillan a remény a jogvitába keveredett szegényeknek is. Abidjanban bevezették az ingyenes jogi tanácsadást. Minden szerdán ügyvédek tucatjai várják az abidjani igazságügyi palotában a tanácsra, jogi védelemre szoruló nincsteleneket.  Havonta kétszer a tanácsadó ügyvédek a legnagyobb abidjani börtönben tartanak fogadó órát. Jean Paul Sally kisgazdálkodó örömmel számolt be az első jogi tanácsadást követő fejleményekről: „A földbirtokos elkergetett az általam bérbe vett területről, pedig rendesen fizettem a bérleti díjat. A termésem odaveszett, de most jogi segítséget kaptam és rendeződött az ügy, kártérítésben részesültem” – számolt be a kistermelő a Francia Rádió tudósítójának. Persze nem lesz ehhez hasonló sikertörténet minden ingyenes tanácsadásból, de az biztos, hogy valamivel jobban érvényesülhet az eddig csak papíron létezett jogegyenlőség. Egyébként a kormány azzal hálálja meg a tanácsadásban részvevő ügyvédek munkáját, hogy új, tágas székházat épít az abidjani ügyvédi kamara számára.

Van üzemanyag, de csak kis adagokban

Csádban leállt egy olajfinomító, Ndjamenában hosszú sorok kígyóznak a benzinkutak előtt.

Pár napja karbantartási munkálatok miatt leállt a csádi fővárostól negyven kilométerre lévő Djermaya olajfinomítója. Nem ez az egyetlen üzem, ahonnan üzemanyagot kap Ndjamena és a hatóságok közölték, hogy „… zavartalan lesz az ellátás, mert vannak tartalékok”. De most mégis sorok kígyóznak a benzinkutaknál. Egy tankoláskor csak nagyon kis mennyiséget adnak ki, ha valaki tele akarja tölteni a tartályt a feketepiacon kell beszerezni az üzemanyagot méreg drágán – panaszkodnak a sorban állók és nem értik, miért csak csepegtetve adják a benzint és gázolajat a legális kutaknál. Vélhetően titkos utasítást kaptak a hatóságoktól, amelyek nem akarják nyíltan beismerni a korlátozást, hiszen azt ígérték, semmiféle zavar nem lesz djermayai finomítóban zajló karbantartás miatt. Azt nem közölték a hatóságok, meddig tartanak a munkálatok Djermayában.

Áramra várva

Kínai közreműködéssel növelné áramtermelését Zimbabwe, de az erről szóló megállapodás aláírását elhalasztották.

A zimbabwei áramtermelő kapacitás jelenleg 1200 megawattos, holott a tényleges szükséglet 2200 MW. A különbözetet importból kell fedezni. Döntés született a legnagyobb erőmű, a Hwangéban található centrálé bővítéséről, korszerűsítéséről. Ezzel jelentősen növekedne az ország áramtermelő kapacitása. Meg is született a megállapodás a Sinohydro kínai céggel. De az 1,1 milliárd dolláros üzletet szentesítő szerződés hivatalos aláírását váratlanul elhalasztották. A zimbabwei áramszolgáltató cég hivatalos közleményében nem indokolta a halasztást és azt sem közölték, mikor várható az aláírás. Mindez nem jó hír az ország lakóinak, akik egyre gyakoribb és egyre hosszabb áramszüneteket kénytelenek elviselni. Az állami áramszolgáltató épp a napokban jelentette be, hogy további szigorításokat léptet életbe a szűkösen rendelkezésre álló áram elosztása terén. A legújabb korlátozás eredményeként egyes körzetekben naponta csak hat órán lesz áramszolgáltatás. És a szigorítás közvetlen oka, hogy műszaki hiba miatt le kell állítani egy generátort a hwangei erőműben, vagyis ott ahol a jelek szerint halasztást szenved a régen várt bővítés és felújítás.

Egy kis nyugtató a csokoládé szerelmeseinek

Elefántcsontparton kiváló a kakaóbab és a kesudió termés.

Júniusban már 1,57 millió tonnányi kakaóbabot takarítottak be. Ezzel megdőlt a 2011-es rekord, akkor 1,51 millió tonnás volt a termés. De a begyűjtés még nem fejeződött be, a végeredmény az 1,8 millió tonnát is elérheti. Elefántcsontpart a világ elsőszámú kakaótermelője, a globális produktum 35 százalékával. A mezőgazdasági minisztérium szerint a jó eredmény főleg az új ösztönző rendszernek és a sokkal jobb minőségű vetőmag széleskörű elterjesztésének köszönhető. A realistább szakemberke persze azt is kiemelik, hogy rendkívül kedvező volt az időjárás is. Az állam mindenkori szerepe azért tekinthető kevésbé jelentősnek, mert az előző rekordtermés éppen abban az évben volt, amikor Elefántcsontpart csaknem polgárháborús válságba süllyedt. A kesudió termés is új hazai rekord, 550 ezer tonna. Ezzel Elefántcsontpart a világ második legjelentősebb termelője India után. Ezt a növényt eredetileg nem is kereskedelmi, hanem környezetvédelmi célból, az elsivatagosodás megakadályozása érdekében kezdték termelni. De most már kiemelkedő jövedelemforrás a kesudió termelése. Az agrárszektor szerepe meghatározó Elefántcsontparton: a nemzeti össztermék 22 százaléka, az exportbevételek fele származik a mezőgazdaságból. Az agrárium adja a munkahelyek kétharmadát és ugyanilyen arányban származnak a lakossági jövedelmek is ebből az ágazatból.

A kávésok elégedettek

Angolában a termelés, Tanzániában az árak felfutásáért lelkesek a kávétermelők, bár az utóbbi országban a robusta típus egyelőre kevesebb pénzt ígért az árverés résztvevőinek.

A koffeinhiánytól nem kell tartania a nagyvilágnak – derül ki két afrikai kávénagyhatalom aktuális betakarítási, illetve üzleti adataiból. Angolai hír, hogy 17 ezer tonnát betakarítottak, mellyel a kávétermesztők nemzeti szervezetének igazgatója mennyiségi és minőségi szempontok szerint is elégedett. E kijelentés mellett egyben elismerés hangzott el Uige nevű tartomány kávétermesztőinek munkájáról, ott ugyanis pár év alatt sikerült megháromszorozni a termést, elérve a 6 ezer tonnát. Tanzániában szintén szüreteltek, az Arabica jelentősen felnyomta a bevételeket, melyet az árverésen résztvevő gazdák megelégedéssel nyugtáztak. A robusta kávénál viszont felfüggesztették az árverést, ott az ajánlatok egyelőre túl alacsonyak voltak.

Az első ATM már dolgozik Mogadishuban

A dollár legális használatára jogosult helybéliek és a külföldiek bankjegykiadó automatából juthatnak hozzá a számlájukon lévő zöldhasúhoz. Az első ATM szolgálatba lépett Mogadishuban.

Megérkezett és a helyére is került az első – és egy ideig az egyetlen – ATM a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A bankjegykiadó automatát egy szállodában helyezték el, főképp annak az igénynek a kielégítésére, hogy a diaszpóra hazatérő tagjai, a külföldiek és a kormányzati tisztviselők fizetőeszközhöz jussanak. Mégpedig amerikai dollárhoz, melyet a szinte teljesen elértéktelenedett nemzeti valuta helyett használnak Szomáliában mindazok, akik tehetik. Egyelőre ezt az egy berendezést vehetik igénybe a megfelelő számlával rendelkező pénztulajdonosok, de helyi szakemberek szerint az ATM az első lépésnek tekinthető. Azt azonban elismerik, hogy a mogadishui bankrendszer nagyon kezdetleges.

12+1 Kincs, ami úgy van, hogy nincs

Kenya közepén, egy kis falu határában nemcsak a környékről és nemcsak Kelet-Afrikából, hanem a kontinensen kívülről is érkeztek emberek, hogy egy arrafelé újfajta turizmus úttörői legyenek. Maraigushu manapság attól visszhangos, hogy állítólag kincs található a hegy – az ottani barlang – gyomrában.

Az bizonyos, hogy senki nem tudja a híresztelés valóságtartalmát garantálni, de azt igen, hogy a helybéliek a titokzatos gazdagságnak hála, meggazdagszanak a kincskereső turizmusból. Egykori fehér telepesekről szól a mai krónika, akik annak idején állítólag aranyat, higanyt és más értékes nemesfémet rejtettek el a falu közelében lévő barlangban, majd elhagyták a vidéket nagyon sok évvel ezelőtt. Egyelőre csak az biztos, hogy az amatőr kincsvadászok láttak neki a barlang titkai felkutatásának, nemrégiben pedig a helyi rendőrség őrizetbe is vett közülük néhányat. Lepecsételték a „bejáratot”, de hiába: újabb „kutatók” folytatják a láthatólag eredménytelen nyomozást. A falu vezetői szerint már olyan veszéllyel is számolni kell, hogy felfogadott helyi, természetesen munkanélküli fiatalok szenvedhetnek balesetet a szakszerűtlen barlangásás során. Más helyi elöljárók pedig a víznyerő helyek eldugítását, beszennyezését tartják bajt okozó következménynek. Ami stabilan jelen van, az a vita: helyi politikusok egy része azért protestál, hogy legyen a kenyai kormányzat feladata a barlang feltárása biztonságos és a helyi vízellátás zavartalanságára is tekintettel lévő feladata, de az amatőr kincskeresésnek legyen vége. Az ellentábor azonban továbbra is tárt karokkal várja a kincskeresőket.

Kedves Olvasónk! Ha hírlevelünk elnyerte tetszését, kérjük, továbbítsa ismerőseinek, partnereinek, üzletfeleinek. Híreinket teljes terjedelmükben elolvashatja a www.afromarket.hu weboldalon. Ha egy nappal szeretne mások előtt járni, csak küldjön egy e-mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és már pénteken megkapja hírlevelünket.

Az AfroMarket heti hírlevele 2014. október 4-én.

  • Írta: Afromarket
  • Kategória: Hírlevél
  • Találatok: 135

Jól kormányozni tényleg nehéz

Egy különös index segítségével a kormányzás minőségét vizsgálják az afrikai országokban, az aktuális adatok szerint nagyon nem árt vigyázni a legjobban teljesítő országokban sem: a fáradtság, a gyengeség jelei kimutathatók.

Egy fokvárosi keltezésű hírben tették közzé az Ibrahim Index of African Governance (IIAG) legfontosabb megállapításait. Ez a „mérce” legalább 100 változót tartalmazó értékelés, melyhez további afrikai és globális vizsgálati adat tartozik még. Ezúttal azt az általános következtetést fogalmazta meg az afrikai kormányzásról szóló Ibrahim index, hogy – amint az elmúlt öt évben - a teljes irányítás enyhe javulása tart még az idén is. Ugyanakkor ez a javulás már sokkal szerényebb, lassúbb, mit a megelőző fél évtizedben. Az egyes kormányzási részterületek eredményei pedig nem tűnnek jónak: az „Mo Ibrahim Alapítvány” kutatási és politikai ügyvezető igazgatója, Nathalie Delapalme például az öt legjobban kormányzott országnál is a fáradtságnak, gyengeségnek a jeleit vélte felfedezni. A negyedik legjobban kormányzott afrikai ország, Dél-Afrika esetében például szembetűnő a gyöngébb teljesítmény a biztonság, a jogállamiság, az emberi jogok kategóriában. Az index változatlanul Mauritiusnak adja a legjobb osztályzatot, nota bene: itt is romlott a kormányzás a biztonsági és a jogállamisági kategóriákban. Erőteljes a változás a Zöld-foki Köztársaság esetében az „emberi fejlődés” kategóriában, mely a jólétről, az oktatásról, az egészségügyről „fogalmaz meg” értékelést. Negatív előjelű a változás Botswana azon kormányzási adatait illetően is, amelyek a fenntartható gazdasági fejlődésre vonatkoznak, a Seychelle-szigeteknél pedig ugyancsak a biztonság és a jogállamiság kategóriákban tapasztalni kormányzási gyengébb teljesítményt.

Ingyen ad hitelt az ebolás országoknak az IMF

Már most kiszámolta Libéria, hogy az ebola miatt a gazdasági növekedés 2,5 százalékkal elmarad a várttól. A Nemzetközi Valutaalap segíteni úgy tud, hogy nem kér kamatot, de ad hitelt a három bajba került országnak.

Axel Addy miniszter szerint már 2,5 százalékkal kell lefelé korrigálnia a libériai kormánynak az idei, az IMF által 6 százalékosra becsült gazdasági növekedési előrejelzését.  Az ipari és kereskedelmi tárca vezetője bizonytalan jövőképet vázolt az ország két fő jövedelmi forrásáról, a vasérc-bányászatról és a gumigyártásról is. A libériai kormánytag újságíróknak beszélt a kilátásokról Londonban, ott részletezte a hazájában tomboló ebola és a termelés kapcsolatát. A bányászat bajban van, mert a felkészült szakemberek a veszély miatt nem veszik fel a munkát. Öröm az ürömben, hogy a Nemzetközi Valutaalap 127 millió dolláros kölcsöncsomagot állít össze Libériának, illetve hasonló megoldással támogatja Guineát és Sierra Leone-t. A hitelt kamatmentesen folyósítja a szervezet, amely további rugalmas megoldásokra is késznek mutatkozik.

A kenyai turizmust fertőzte meg az ebola

A Nemzetközi Valutaalap változatlanul elégedett Kenya teljesítményével, annak dacára is, hogy a romló biztonság, újabban pedig közvetve a nyugat-afrikai ebola a turizmusból származó bevételeket jelentősen megkurtította.

Kenya változatlanul rászolgál a Nemzetközi Valutaalap bizalmára. Az ország tavaly decemberben okkal kapta meg a 750 millió dolláros hároméves kölcsön utolsó részletét is. Kenya azóta is jogot formálhat az IMF legnagyobb finanszírozási kedvezményére. Ezúttal egy interjúban kapott dicséretet az afrikai ország: Armando Morales, az IMF képviselője szögezte le: Kenya kiérdemlője a kedvezményes hitelnek és a finanszírozáshoz való általános hozzáférésnek, mivel közepes jövedelmű országnak minősül továbbra is. Ugyanakkor a Kelet-Afrika legnagyobb gazdaságával rendelkező ország az egyik fő bevételi forrásának a csökkenését volt kénytelen elkönyvelni, az idegenforgalom a biztonsági problémák miatt komoly pénzügyi veszteségeket szenvedett el. Bár Kenyát elkerülte a tényleges kór, a negatív hatás – a turizmust ugyancsak visszavetette – érzékelhető, az ebola így, közvetett módon terjedt át Kelet-Afrikára.

Marokkói befektetés a turizmusba

Kormányzati politika az idegenforgalom nagy léptékű fejlesztése Marokkóban, ennek jegyében duplázzák meg a szállodák számát is 2020-ig.

Nyolc újabb turisztikai célterületet kíván előtérbe helyezni az elkövetkező időszakban Marokkó, illetve az idegenforgalmi kormányzat. A többi között ezt is bejelentette a szaktárcát vezető Lahcen Haddad abból az alkalomból, hogy szeptember 29-én megnyílt Rabatban a sorrendben 11. turisztikai konferencia. A tanácskozáson a növekvő turisztikai potenciálról, illetve az idegenforgalmi stratégia céljait szolgáló fejlesztésekről konzultálnak mind a belföldi szakértők és kormányzati illetékesek, mind a szakma nemzetközi intézményeinek vezetői. A Vision 2020 elnevezésű program célja az, hogy Marokkó bekerüljön a világ 20 legfejlettebb turisztikai ágazattal rendelkező országa közé. Ennek érdekében megduplázzák a szállodák jelenlegi számát, ösztönzik a közvetlen turisztikai beruházásokat a szórakozás, a sport és a szabadidő területén, továbbá a vendéglátás infrastruktúrájának fejlesztését is napirenden tartják.

Afrikai gazdasági csúcs Dubaiban

Az Öböl térség sem akar lemaradni az afrikai gazdaság dinamikus bővülése kínálta üzleti lehetőségekről. Dubaiban, az ottani Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású konferenciát szervezett, hogy a gazdasági élet szereplői, kormányzati tisztségviselők, politikai döntéshozók első kézből kapjanak tájékoztatást az együttműködés legfontosabb területeiről.

A vendéglátók arról beszéltek, hogy komoly befektetési lehetőségeket látnak Afrikában, de a fejlődéshez, előrelépéshez három dologra mindenképpen szükség van. Javítani kell a gazdasági élet felpezsdítéséhez nélkülözhetetlen infrastruktúrát, stabil, befektetőbarát jogi környezetet kell teremteni, valamint erősíteni kell azokat a folyamatokat, amelyeket összefoglalóan jó kormányzásként szokás meghatározni a világban. Afrikának azt is fel kell ismernie, a társulás, az egymással szomszédos országok összefogása erősítheti a tőkevonzó képességet, elszigetelten, egyedül egyetlen ország sem képes komoly eredményeket elérni. Dubai az ottani vámnyilvántartás szerint az év első felében 16 milliárd dollár értékben kereskedett Afrikával, és ebben az összegben nincs benne az olajkereskedelem. Dubai két légitársasága, az Emirates és a FlyDubai szeptember vége óta már 38 afrikai útvonalon közlekedik, szemben a júliusi 31-el. VA gazdasági csúcson az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) elnöke, Balogh Sándor és néhány munkatársa is részt vett. Az AHU az elmúlt években sok egyéb mellett több afrikai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ megnyitásával és működtetésével járult hozzá a magyar-afrikai gazdasági kapcsolatok erősítéséhez.

Bányászatban az erő – Dél-Afrikában

Statisztikai adatokat hoztak nyilvánosságra Dél-Afrikában, azt részletezve, hogy a bányászat számított a legnagyobb termelőnek, 2012-ben a platinának volt köszönhető a legtöbb bevétel.

A platina csoport járul hozzá a maga 117 milliárd randjával a legnagyobb mértékben a bányászati ágazat termelte jövedelemhez – hozták nyilvánosságra Dél-Afrika legfontosabb gazdasági adatait. A 2012-es információk szerint a bányászat 408 milliárd randos teljesítményt könyvelhetett el. Az ágazaton belül a szén és a lignit került a második helyre, 96 milliárd rand értéket állított elő, a vasérc 68 milliárddal, az arany és az uránérc 67 milliárddal következett. Az is beszédes adat, hogy a bányászat 2012-ben 535 ezer embernek adott kenyeret. Elemzés tárgya volt a kereskedelem teljesítménye is, itt a leggyorsabb növekedést 2009 és 2012 között a gépjármű-eladás területén mutatták ki. A kereskedelmi szektor a második legnagyobb foglalkoztató, 3,1 millió ember dolgozik az ágazatban. Statisztikai vizsgálódás tárgya volt Dél-Afrikában az önkormányzati pénzügyi teljesítés, 2014. második negyedévében a legnagyobb növekedési arányban a víz és a villamos áram vásárlására költöttek pénzt a közüzemi szolgáltatók.

 

 

Túl sokat tud a chipes személyi?

Valóban pazar üzleti perspektívát is jelenthet az, hogy Nigériában a közelmúltban elkezdték bevezetni a chipes személyi igazolványt. A gazdájáról túl sokat tudó kártyát emberi jogi szervezetek nem minden ok nélkül bírálják.

Nemcsak szeretik, hanem bírálják is a pár hete elindított chipes személyi igazolványok nigériai rendszerét. A CNN az augusztusi kártyapremier után feltárta, milyen is a fogadtatás Afrika legnépesebb országában. Az bizonyos, hogy a klasszikus bankkártya funkciókkal is felruházható lapocskák általánossá válásának a kártyatársaságok különösen örülnek. 170 millióan élnek Nigériában, a „kártyásodás” komoly üzletet ígér, hiszen egyelőre csak a lakosság harmada rendelkezik bankkártyával. A bevezetés fokozatos kezdődött el, pár ezren már kaptak kártyát, regisztrálták ujjlenyomataikat, készítettek róluk digitális fényképet és a szemük szivárványhártyáját is kódolták. A nigériai Identity Management Bizottság vezérigazgatója, Chris Onyemenam a további funkciókat is ismertette: a lapocskát szavazáshoz fogják majd használni, de nemzetközi okmánynak is minősül majd. Helyi emberi jogi aktivisták azonban helytelenítik a kártyafunkciók összevonását, szerintük túl sok érzékeny adat kerül egy helyre.

Már termel Mozambik kínai autógyára

Pick-upok gördülnek le először az új autógyár – a kínai hátterű mozambiki vállalat – futószalagjáról. A cég fokozatosan fejlődik és éri el a tervei szerinti évi százezer gépkocsit, autót, buszt, mikrobuszt.

Több évnyi előkészület után legördülhet az első, négykerék meghajtású pick-up Mozambik autógyárának futószalagjáról. A Matchedje Motors Kft. termékét 23 700 dollárért hozzák forgalomba. A kínai befektetésből létesült autógyár az első évben 30 ezer járművet készít el, a 2011-ben alapított és azóta épülő gyárban buszokat, mikrobuszokat, és természetesen autókat fognak összeszerelni. A Maputóhóz közeli üzemben – mely egy ipari parknak a része – több menetben valósul meg a járműgyár, a második szakasz 2017-ben fejeződik be és akkor akár már százezer jármű előállítására is alkalmas lesz. A teljes felfutást 2020 környékére tervezik. A gyártóbázissal szinte azonos jelentőségű az értesítési hálózat afrikai léptékű kiépítése, ezt a munkát is elindította a mozambiki vállalat.

Sofőr, ápoló, házvezető- Ugandából

Ugandai munkaerő kerestetik Szaúd-Arábiában. A munkát szervező, kínáló társaságok adatai szerint akár kétmillióan is lehetnek az arab országban elhelyezkedő, elfogadható jövedelemre szert tevő afrikaiak.

Foglakoztatási ügynökségi adatok szerint kétmillió körüli is lehet az ugandai illetőségű, Szaúd-Arábiában dolgozó alkalmazottak száma. Az ugandai munkaügyi tárca vezetője az elmúlt napokban látogatást tett Szaúd-Arábiában, felkeresve azokat a településeket és helyeket, ahol nagy arányban dolgoznak honfitársai. Arra ösztönözte az arab ország illetékeseit, hogy tartsák tiszteletben a munkavállalói jogokat, továbbá óvják meg a dolgozni érkező fiatalokat attól, hogy prostitúcióra kényszerítsék őket. Az is cél, hogy a dolgozók a jövedelmükből mind többet megtakarítsanak, hazautaljanak. A munkaerőt közvetítő szervezet vállalta, hogy az alkalmazottak foglalkoztatói a fizetéseket minden hónap 28. napján átutalják az ugandaiaknak.

Nem félnek az adócsökkentéstől

A nagyszabású beruházásokhoz hétéves adókedvezményt kíván nyújtani a jövőben Ruanda kormányzata – tették közzé a 2015-ös esztendőtől érvényes, most még készülő hosszú távú gazdaságélénkítő program egyik fontos elemét.

A Reuters értesülései szerint szó lehet a társasági adó megfelezéséről a stratégiai fontosságú területeken, például az infrastrukturális projekteknél, az energetikában, a pénzügyi szolgáltatásoknál, a távközlés, a technológia, a logisztika területén. A készülő új kódex szerint adókedvezmény illetheti meg a kávé, a tea és az ásványi anyagok exportját, ha a termékeket előállítók a teljes termelésük több mint felét értékesítik külföldön. A szakértőkre hivatkozó Reuters azt írja, Ruandában nem gondolják, hogy az alacsonyabb adók alacsonyabb bevételekhez vezetnek, sőt az időközben megvalósuló reformok hatására a közterhek mérséklése is segít növelni az adóalapot. Ruanda gazdasága 4,6 százalékkal nőtt 2013-ban, a kormányzati és IMF-es előrejelzés szerint idén 6 százalékkal kalkulálhat az ország.

Rendszeresek az áramkimaradások Madagaszkáron

Madagaszkáron akadozik az erőművek gázolaj ellátása.

Antananarivóban, a fővárosban naponta három órán át nincs áramszolgáltatás. A vidéki városokban olykor 10 órás a kimaradás. A lakosság elégedetlen, az államfő felszólított a Jirama állami energiaszolgáltató vállalatot, hogy sürgősen orvosolja a problémákat. De nem technikai gondokról van szó. Hanem arról, hogy a Jirama nem tudja kifizetni a havi 9 millió eurónyi gázolaj számláját. Madagaszkár 114 erőműve gázolajjal üzemel. A kormány minden hónapban támogatást ad az állami szolgáltatónak. Csakhogy közben megemelte a gázolajat szállító cégek adóit, így a szállítók magasabb árat követelnek, de erre már az állami támogatásból sem futja. Az energiaügyi miniszter a pénzügyi problémák rendezését ígérte. De célzott arra is, hogy súlyos gondok tapasztalhatók a Jirama irányításában. Madagaszkáron egyébként csak a háztartások 14 százalékában van áram, és valójában ez a legsúlyosabb probléma.

Minden motoros gyanús

Észak-Maliban a terroristák motorkerékpáron közlekednek, ezért vezetnek be szigorú korlátozásokat a hatóságok.

Az utóbbi hetekben 14 ENSZ katona halt meg az iszlamista terroristák támadásai következtében Észak-Maliban. A világszervezet fegyveres kontingensének vezetője, Hervé Ladsous ezért találkozót kezdeményezett a térségben állomásozó francia egységek, a mali haderő és a legjelentősebb fegyveres tuareg csoport, az MNLA képviselőivel. A legjobb helyismerettel és a legtöbb emberrel rendelkező MNLA vállalta, hogy kideríti, mi az oka az aknatámadások riasztó gyakoriságának és gyilkos hatékonyságának. Mint kiderült elsősorban az iszlamista terroristák mozgékonysága. És ez annak köszönhető, hogy szinte kizárólag motorkerékpáron közlekednek. Informátoraik gyorsan adnak hírt a z ENSZ konvojok indulásáról, útvonaláról. Az aknákat is motoron szállítják és gyorsan telepítik a konvoj várható útvonalán. Mindezek alapján a hatóságok most nyilvántartásba vesznek minden motort, és csak hivatalos engedéllyel lehet motorozni. De 23 órától reggel hatig a nagyvárosokban engedéllyel sem, tehát éjszaka tilos motorozni. Néhány hétnek kell eltelnie, hogy kiderüljön, mennyire hatásos a motorosok elleni fellépés.

+1 Egyiptomi képregény reneszánsz

A Pentagon derítette ki, hogy a katonák képzésének is különösen hatékony eszköze a képregény, mely most Egyiptomban jutott főszerephez egy héten át egy nemzetközi rendezvényen.

Az országokra jellemző történetekre, politikai, gazdasági és társadalmi problémákra fókuszálnak a rajzok, amelyek főszerepet játszottak az Egyiptomban változatlanul népszerű és igen jó üzletnek számító képregényekben. Az önálló művészeti ágnak is tekintett alkotásoknak ünnepi és egyben üzleti hetét tartották meg Egyiptomban. Ezen a rendezvényen egyebek között workshopokat szerveztek alapvetően az európai és egyiptomi képregény-készítők tapasztalatcseréje jegyében. Jean-Pierre Mercier, a franciaországi képregény-múzeum vezetője szerint örömteli, hogy új generáció bizonyítja érettségét ebben a műfajban. Eközben Egyiptomban az elmúlt időszakban korra és alkotói múltra való tekintet nélkül csökkentették minimálisra a képregények megjelenési felületét – idézi a  workshopon elhangzottakat a Euronews.  A képregényt azonban nem kell temetni, mivel változatlanul jó üzlet is lehet a termék, amelyről legújabban a Pentagonban derítették ki, hogy még a katonák elméleti kiképzésének is ez a leghatékonyabb eszköze. A sima szöveggel, de még illusztrált szöveggel sem lehet olyan eredményesen befolyásolni az emberek gondolkodását, mint a képregénnyel. Azért olyan hatásos, mert mindkét agyféltekét megmozgatja. Olvasása a tévével és a filmmel ellentétben aktív figyelmet igényel.

Kedves Olvasónk! Ha hírlevelünk elnyerte tetszését, kérjük, továbbítsa ismerőseinek, partnereinek, üzletfeleinek. Híreinket teljes terjedelmükben elolvashatja a www.afromarket.hu weboldalon. Ha egy nappal szeretne mások előtt járni, csak küldjön egy e-mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és már pénteken megkapja hírlevelünket.

Az AfroMarket heti hírlevele 2014. szeptember 27-én.

  • Írta: Afromarket
  • Kategória: Hírlevél
  • Találatok: 146

Atomreaktort épít a Roszatom Dél-Afrikában

Gigaüzlet és közös dél-afrikai jövő az, ami a megállapodás lényege: a bécsi szerződés értelmében egyfelől felépül az első orosz atomerőmű a kontinensen, másfelől a technológiai együttműködésüket is megalapozzák a felek.

Az erőmű 9,6 gigawatt kapacitású lesz, nyolc egységből, blokkból áll majd és jó eséllyel kielégíti Dél-Afrika áramszükségletét. Bécsben ilyen értelmű – stratégiai partnerséget is jelentő - megállapodást kötött egymással az Orosz Föderáció és a Dél-afrikai Köztársaság. Az afrikai kontinensen a Roszatom ezzel a VVER reaktor típussal most jelenik meg először, de az orosz atomenergia ipar többcélú kutatóreaktorral is segíti a dél-afrikai nukleáris infrastruktúra kiépítését, amibe beleértendő a szakemberek képzése, felkészítése is. A konkrét projekt 10 milliárd dollár értéket képvisel, áramot először 2030-ban fognak termelni a reaktorban.

Új Szuez, új esélyek

A kötvényeket nagy lendülettel jegyzik le Egyiptomban, ahol a Szuezi-csatorna bővítésének újabb részleteit is bemutatták, így azt, hogy a két part között hat helyen is alagutat építenek.

Az egyiptomi nagyberuházás, a Szuezi-csatorna megkezdett bővítése a legújabb adatok szerint három év alatt 220 milliárd dollárba kerül. Fontos körülmény, hogy Kairó külföldi pénzek bevonása nélkül szeretné megkezdeni az építkezést. Az egyiptomi jegybank szervezésében külön kötvényt hoztak forgalomba a finanszírozás érdekében. Az első nyolc nap alatt 8,5 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. A Földközi- és Vörös-tenger között létrehozott Szuezi-csatorna bővítése két ütemben valósul meg. A tervek szerint a meglévő csatornát egy 35 kilométeres szakaszon kiszélesítik, majd egy másik, szintén 35 kilométeres szakaszon párhuzamos medret alakítanak ki. Hat víz alatti átjárót terveznek a partok között. A csatornabővítés együtt jár ipari park kialakításával, logisztikai központ létesítésével és kikötő építésével is.

ECOWAS –a közös valuta álom marad?

Sokáig vágyálom volt, de most kimondta a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége: a közös valuta egyelőre reménytelen vállalkozás a szegénységgel küzdő országokban.

Európa tanácsait szándékozik igénybe venni a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, az ECOWAS. A tömörülés tagjai már kezdik belátni, hogy a korábbi lendület és ütemezés dacára sem tudják megvalósítani a monetáris uniót. Az európai eurós tapasztalatok arra figyelmeztetik az afrikai országokat, hogy esetükben sem lehet megúszni a reformokat, a konszenzusra jutást, a politikák egyeztetéseket, a valódi elkötelezettséget. Az ECOWAS minapi közleményében ugyan hivatkoznak a sokat ígérő 200 milliós piacra, illetve egy 2008-as becslés szerinti 350 milliárd dollárt kitevő bruttó hazai termékre a 15 országban, de arra is kitérnek, hogy a nyugat-afrikai vezetőinek szembesülniük kell a szegénység okozta kihívással, hiszen a közös valuta így nem más, mint puszta vágyálom.

Pénzbe kerül, de megéri

A tengeri kalózkodás megakadályozása küzdelmes, de a COMESA és az Európai Unió együttműködésével sikeresen teljesített feladat.  Az Indiai-óceán mentén lévő afrikai országok regionális kereskedelmét biztonságban tudhatják.

Jelentősebb összeggel és összehangolt tényleges fellépéssel védekeznek a tengeri kalózkodás ellen a közös programot kidolgozó, elfogadó két gazdasági közösség tagjai. Egy sajtóközleményt bocsátott ki ezt az akciót részletezve a Kelet- és Dél-Afrikai Közös Piac (COMESA), melynek képviselői az Európai Unió küldöttségével jutottak újabb egyezségre. A kalózkodás gazdasági vonatkozásainak kezelését szolgáló regionális tengeri védelmi programot ezúttal 5,4 millió euróval segíti az Európai Bizottság. De ez a tétel csak egy része az átfogó védekezésnek, melyre 37,5 millió eurót használnak fel az Indiai-óceánon folyó támadások ellen. A kalózkodás elleni fellépést különösen indokolja, hogy a Kelet- és Dél-afrikai regionális kereskedelmi volumen mintegy 90 %-át a tengeren továbbítják.

Útépítés Afrikában-naná, hogy kínaiakkal!

Kínai kivitelezők dolgozhatnak újabb autópálya szakaszokon Etiópiában, ahol nem először nyernek el ilyen jellegű megbízást. Ezúttal igen jó kondíciókkal hitelhez is jut az afrikai kormányzat.

Kínai vállalatoké lett az útépítési megbízás Etiópiában, ötmilliárd birr értékű munkát nyertek el az állami autópálya cégnél. A CGC nevű kínai állami társaság a világ egyik legnagyobb útépítője, 220 kilométernyi szakaszt valósít meg, míg a Tiesiju Civil Engineering Group Co Ltd 107 kilométeres aszfalt utat készít el Etiópia másik térségében.  A munkálatokat részben a megrendelő ország kormányzata finanszírozza, ám szerephez jut a Bank of China részét képező Eximbank is. Kölcsönt folyósítanak a projekthez, 20 éven át fizetendő hitelt, melyet elég olcsón, 2 százalékos kamatra adnak, hét év türelmi idő után kezdődő törlesztéssel. A CGC nem most vállalkozik először etiópiai útépítésre, öt projektet már maga mögött tudhat, nyolc további pedig folyamatban van.

Nem köt, hanem öl a cement…

Költségcsökkentési okokból nem a szabványban meghatározott cementet használják számos nigériai építkezésnél, be is következik a baj, úgy, mint szeptember 12-én, amikor egy összeomlott templom temetett maga alá embereket.

A cementgyártás afrikai hazájában, Nigériában - ahol Aliko Dangote a 15 afrikai ország építőanyag-iparában is jelentős szerepet játszó nagyvállalkozó gondosan ügyel a különböző cementszabványok betartására – kiderült, az egy héttel ezelőtt összeomlott, sokak halálát okozó templom éppen ennek az építőanyagnak a rossz minőségétől vált veszélyessé. A szeptember 12-én összeomlott lagosi, az ottani zsinagógához tartózó vendégház építésekor – állapította meg a vizsgálat – nem az előírt szabványnak megfelelő cementet használták fel.  Egy további szakértői következtetés pedig azt tartalmazza, hogy további nigériai építkezéseknek is ez a fő jellemzője, legalább 95 százalékban nem az előírt minőségű cementet használják fel. Rendszeres, hogy költségcsökkentési okokból az olcsóbb, de az adott építménynek nem megfelelő anyagot építik be a házakba, megnövelve a későbbi összeomlás valószínűségét.

A kormányzó csendben távozik…

Dél-Afrikában megüresedik a központi banki kormányzói széke, az új bankvezetőnek az első dolga az infláció megfékezése lesz.

Távozik tisztségéből, a dél-afrikai központi banki kormányzói székből Gill Marcus – jelentette be a pénzintézeti vezető először Jacob Zuma elnöknek, majd a közvéleménynek. Az 5,75 százalékos irányadó kamat viszont marad. A kinevezendő új kormányzó személyéről még nem döntöttek, de a novemberi cserére két központi banki tisztségviselő is esélyes, Daniel Mminele, illetve Lesetja Kganyago egyaránt átveheti a posztot. A következő bankvezető a megörökölt stabilitás megőrzése mellett az infláció féken tartását kapja feladatul. A hírt kommentáló dél-afrikai pénzügyi szakértők abban bizonyosak, hogy sem a lemondás, sem az új kormányzó kinevezése nem okoz problémát a pénzpiacokon, illetve a novemberi cserénél a legszerencsésebb Lesetja Kganyago kinevezése lenne.

Ritka, mint az afrikai exportáram

Három szomszédját is ellátja villamos energiával Etiópia, főleg a csúcsidőn kívüli időszakokban, azaz éjjel küldi át a határon az áramot. Az afrikai körülmények között különösen értékes áruból a jövőben jóval többet is piacra dobhatnak.

Már három szomszéd fogyasztója az etióp villamos áramnak, a 170 megawattból 100 Szudáné, 60 Dzsibutié, 10 pedig Kenyáé. Az Afrikában roppant fontos árucikk, az energia Etiópiában viszonylag bőségesen áll rendelkezésre már most is, a jelenlegi termelési kapacitás 2370 megawatt, ezzel a nemzeti keresletet lényegében ki lehet elégíteni. A külföldi vevőket az éjszaka szolgálják ki, nem az otthoni csúcsidőben előállított áram jut el a hálózatokon keresztül a partnereknek. Az ország, amelynek a jövőben még jelentősebb exportpotenciálja lesz, már évek óta elad áramot, 2011 óta Dzsibutinak, 2012 óta pedig Szudánnak. Az etiópiai gát- és erőműépítés befejeztével 6000 megawatt teljesítménnyel többet mondhat magáénak Etiópia.

A százmillió kevés a lengyeleknek

Nigériában erősíti üzleti jelenlétét Lengyelország, a tavalyi százmillió dolláros forgalmát akarja nagy léptékben bővíteni ottani befektetések révén is.

 

Nem elég, lehet bőven több is a 100 millió dollárnál a két ország kereskedelmi forgalmának mértéke – állapította meg Lengyelország gazdasági miniszterhelyettese Nigériában járva. A tavalyi mennyiségen kölcsönösen változtatni akarnak a felek, Andrzej Dycha útjának is éppen ez az értelme. A vendégek és a vendéglátók az energiaipart – azon belül az olaj- és gázszektort – a mezőgazdaságot, a hajózást vélik alkalmas terepnek a bővítésre. E területeken a lengyel üzleti körök készek befektetni, amire a házigazdák külön is bíztatták a lengyel üzletembereket.

 

Földet akarnak a fiatal gazdák

A bruttó hazai termék egyharmadát a szántóföldeken hozzák létre Malawiban, ahol az agrárium fiatalsága a jövedelmezőség javítását az ötletek „piacra dobásával” is segíteni akarja.

Mezőgazdaságban tevékenykedő fiatal farmerek alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 27-én Malawiban. Institute of Corporate Citizenship (AICC) a neve a bemutatót is tető alá hozó szervezetnek, melynek pénzügyi vezetője, Henry Chiwalo az agrárötletek vásárán az ország mezőgazdaságának gazdaságban betöltött súlyát ismertette. Malawi GDP-jének egyharmada származik a földekről, így egyáltalán nem mindegy, hogy sikerül-e a fiatal gazdák jó megoldásainak alkalmazásával bővíteni a termelést, növelni az exportot. A termelékenységet javító eljárásokra egyebek között a jövedelmezőség javítása érdekében van szükség. A kapacitásbővítés és a civil társadalom, a vidéki közösségek megerősítése szintén összefügg egymással. Az Institute of Corporate Citizen a kormányzattal folyó párbeszéden keresztül is a fiatalok mind nagyobb arányú földhöz jutását kívánja előmozdítani.

Kevesebb dohányt hozott a dohány

Két afrikai ország dohánytermesztői vontak mérleget a szezon után. Zimbabwében több termett, de az átlagár 14 százalékkal csökkent. Az ugandaiak pedig már tudják: az egészségükkel is fizetnek.

Zimbabwében a közelmúltban befejeződött 2014-es dohányszezonban a súlyban mért teljesítmény 216,1 millió kilogramm lett, ez 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ebben a szezonban azonban az átlagár alacsonyabb lett 14 százalékkal. A teljes termelés 68 százalékát eleve szerződött módon értékesítették partnereiknek a termelők, míg a dohány 32 százaléka aukciós termékként került értékesítésre. Egy másik afrikai ország dohánytermesztői is végeztek a betakarítással. Ugandában egy kutatásokat végző csoport érdekes megállapításokat tett. Többféle betegség képes megtámadni a termesztéssel foglalkozó embereket. A vizsgálat szerint a dohánytermesztőknél a rák kialakulása a szokásosnál gyakoribb, csakúgy, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, vagy éppen az artériás véralvadás, továbbá nagyobb a stroke kockázata is. Más természetű egészségkárosodás is kimutatható volt: a dohánytermesztő közösségben, amikor kifizetik a keresményeket, sokan italra és nőkre költenek a kapott pénzből. Kiderült, hogy a sokan így lesznek HIV-vel fertőzöttek.

Újra közpénzszórással vádolják az államfőt

 

Jacob Zuma dél-afrikai elnök egy bérelt magángéppel utazott az ENSZ közgyűlésére New Yorkba és nem az elnöki különgéppel.

 

A dél-afrikai sajtó szerint semmi nem indokolta, hogy Zuma utazásához egy magántársaságtól béreljenek gépet, hiszen az államfő rendelkezésére áll egy hivatalos elnöki külön gép. Az újságírók kicsit utána jártak a bérlés hátterének. Kiderítették, hogy a gépet a Fortune Air nevű cégtől vették bérbe. Egyébként nem először, mert Zuma már három évvel ezelőtt is e társaság gépével repült New Yorkba, akkor 500 ezer euróba került az út. A cég élén egy Ivor Ichikowitz nevű üzletember áll, aki az ANC bőkezű támogatója. A sajtó szerint ez a magyarázat a bérlésre. Jacob Zuma egyébként rövid időn belül másodszor került a sajtó kereszttüzébe a közpénzek pazarlása miatt. Nemrég hatalmas botrány lett abból, hogy vidéki magánrezidenciáját 20 millió dollárnyi közpénzből újították fel. A kiadást az ombudsman is indokolatlannak találta, de végül a kormányzati vizsgálat azt állapította meg, hogy biztonsági okokból került ennyibe a felújítás. 

+1 Digitális tanító néni Afrikában

Elefántcsontpart után eljuthat Marokkó, sőt Ukrajna, Macedónia, Szenegál, Nigéria és Franciaország iskoláiba is a digitális hordozható tanító néni, a diák pedig nem a több kilónyi tankönyvet és a füzeteket hurcolja magával, hanem a teljes éves tananyagot: a tabletjére feltöltve.

Az egész tananyag eleve felkerül a gyerek tabletjére – találták ki és vezetik is be Elefántcsontparton. Thierry N'Doufou helyi vállalkozó gondolta ki a táskát, az iskolatáblát és krétát helyettesítő megoldást, ez a „digitális hátizsák”, mely persze kiváltja a tankönyveket, a jegyzettömböket is. A digitális iskolai kellék hangokat, interaktív lehetőségeket is magába foglal, a vállalkozónak – illetve a társául szegődött tervezőnek és befektetőnek – már csak a digitális iskolatáska premierjére kellett várnia egésze e hét elejéig. Az elefántcsontparti kormány – vált ismertté a tanévkezdésre - döntött és a tabletet bevezeti az állami iskolákban, először 5 ezer diák kaphat kézhez hordozható tanító nénit. A magániskolákban szintén jelen lesznek a digitális táskák, de nemcsak Elefántcsontparton, hanem Marokkóban is, ott még kísérleti projektként. A világ más pontjairól ugyancsak érdeklődtek az iskolai eszköz iránt, Ukrajna, Macedónia, Szenegál, Nigéria és Franciaország figyelmét már felkeltették. Azt is lehet tudni, hogy amennyiben boltokba kerülhet a tablet, akkor nettó 232 dollár a fizetendő ellenérték. Azt nem részletezi a hírügynökségi jelentés, hogy a digitalizált éves tananyagok hol és mennyiért kerülnek a „hátizsákba”, illetve azt sem, hogy az elefántcsontparti állam a diákoknak kölcsönzi-e az eszközt, vagy a szülők kénytelenek lesznek megvenni.

Kedves Olvasónk! Ha hírlevelünk elnyerte tetszését, kérjük, továbbítsa ismerőseinek, partnereinek, üzletfeleinek. Híreinket teljes terjedelmükben elolvashatja a www.afromarket.hu weboldalon. Ha egy nappal szeretne mások előtt járni, csak küldjön egy e-mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és már pénteken megkapja hírlevelünket. 

Afrika

Gazdaság

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

27 április, 2015 | Hits:207

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabál...

Hírek

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

27 április, 2015 | Hits:1209

Paraguayban több állami tisztviselő, ügyész, és társadalmi mozgalom is figyelmez...

Spanyol nyelvű hírek

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - Santa Cruz, Bolivia

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - …

27 április, 2015 | Hits:1735

Santa Cruz de la Sierra florece en jazz en Septiembre, y la Soul Jazz no podía s...

Spanyol nyelvű hírek

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bolivarianos

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bo…

27 április, 2015 | Hits:980

Juegos Bolivarianos que se disputan en tres ciudades de Perú, en una media jorna...

Ázsia

Politika - Perzsa-öböl

Vérengzés egy bagdadi bordélyban

Vérengzés egy bagdadi bordélyban

23 máj., 2013 | Hits:2769

Egy hete ugyanebben a kerületben egy italbolt személyzetével végeztek ismeretlen...

Bulvár - Közép-Ázsia

Török mérnökök haltak meg Afganisztánban

02 június, 2014 | Hits:321

Három török mérnök meghalt, egy megsebesült abban a merényletben, melyet ma regg...

Politika - Perzsa-öböl

Bombamerénylet a jemeni hadsereg ellen-6 halott

Bombamerénylet a jemeni hadsereg ellen-6 halott

26 augusztus, 2013 | Hits:2249

A légierő tisztjeit szállító autóbuszban robbant fel a bomba: hatan azonnal megh...

Szíria - Libanon

Két napot kaptak arra, hogy fátyolt vegyenek

Két napot kaptak arra, hogy fátyolt vegyenek

21 február, 2014 | Hits:283

Szíria keleti részén iszlámista felkelőcsoportok arra utasították a nőket, hogy ...

Info for bonus Review William Hill here.