Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

Globoport - a hírkikötő

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabály 10 éves kortól engedélyezi a gyerekmunkát az országban. A szabályozás európai szemmel aligha tekinthető éppen jóléti intézkedésnek. Azonban mi a helyzet akkor, ha az al...

Az AfroMarket heti hírlevele 2014. augusztus 16-án.

  • Írta: AfroMarket

Kísérleti gyógyszer az ebolára

Amerikai szérummal kezdték meg a kísérleti kezelést két megfertőzött orvosnál, a már csaknem ezer halálos áldozatot követelő ebola eddig gyógyíthatatlan betegségnek bizonyult.

Reménykedésben sincs hiány: az Egyesült Államok elnöke jóváhagyta a kísérleti szerek alkalmazását annál a két orvosnál, akiket az ebolavírus fertőzött meg Libériában, illetve akik megmentéséért küzdenek kollégái. A Fehér Ház és az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatala engedélyével is bíró minta adag kísérleti szérum kipróbálása végső soron általánosabb eredményeket is hozhat, hiszen ma még gyógyíthatatlan betegségként tartja nyilván az orvostudomány az ebolát. Nyugat-Afrikában – több ország épp az utóbbi napokban vezetett be különféle szintű utazási korlátozást – az év eleje óta csaknem ezren haltak meg a fertőzés következtében.

 

Bankmentes finanszírozás hódít Afrikában

Sikerrel vehette igénybe a bankoktól független közösségi finanszírozást, a crowdfunding befektetési formát a kameruni vállalkozó, Georges Badjangs. A sokáig egyszemélyes mézértékesítő kicsiny cég most már 200 méhészet termékeit forgalmazza. De mi az a crowdfunding, és hogy kerül Afrikába?

 A vállalkozásnak legutóbb saját fejlődéséhez – egy beruházáshoz - volt szüksége hitelre, a bankok helyett a franciaországi BlueBees crowdfunding befektetői szerveződésre esett a választása. Georges Badjangs így olyan finanszírozási formával lépett kapcsolatba, amelyben a vállalkozók az internet platformok révén kérik a nagyközönséget, hogy fektessenek be a vállalkozásaikba. Az online felhasználók eldönthetik, hogy akarnak-e pénzt tenni – és mennyit - a rendszerbe.  Ezek a platformok – Európában, Amerikában több is van már - leginkább művészeti vagy társadalmi projekteket segítenek. A BlueBees azonban az utóbbi időben már a fejlődő országok vállalkozásaira is koncentrál. A Georges Badjangs nevéhez köthető mézes vállalkozás 20 ezer eurós kölcsönt vett fel, amit hat hónap elteltével visszafizetett és 10 százalék kamatot is átutalt. A BlueBees továbbra is kapcsolatban áll a kameruni mézes vállalkozás vezetőjével, aki most már hitelképes a hagyományos bankok körében is. De úgy döntött, egy második kölcsönt, 15 000 eurót ugyancsak a "BlueBees" révén vesz fel és fektet be egy új üzleti tevékenységbe, mely méhviaszt termel, hoz forgalomba. Az internetre alapozott crowdfunding oldalak közül Európán kívül Afrikában működik a legtöbb.

 

Gyermekből nem lesz hiány

Afrikai demográfiai előrejelzéseket tett közzé az UNICEF: bizonyosnak látszik, hogy a hölgyek átlagosan 4,5 gyermekkel örvendeztetik meg kontinensüket.

Kutatási, számítási eredményeit összesítette és ismertette a közvéleménnyel az UNICEF. A tendenciák szerint a ma egymilliárd lelket számláló kontinens 2050-ben már 2,4 milliárd embernek lesz az otthona. A szubszaharai Afrikára koncentrálódik a nagyobb demográfiai hullám, ahol magas termékenységgel és csökkenő halandósággal is számolnak. A reproduktív korban lévő afrikai nők – a 2015-re vonatkozó számítás szerint – 4,5 gyermekkel örvendeztetik meg a kontinenst, miközben a globális átlag 2,5 bébi. Afrikára a fenntartható gazdasági fellendülés lesz jellemző, azaz csökkenhet a szegénység. (Jelenleg a szubszaharai Afrika lakosságának 70 százaléka napi 2 dollárnál kevesebb pénzből kénytelen megélni.) Az UNICEF vizsgálata alapján kétféle hatással kalkulál. Egyrészt megállapítja, hogy a mai gyerekek másfél évtized múlva képzett, dinamikus, vállalkozni tudó emberekként léphetnek a munkaerőpiacra, produktív termelő tevékenységük Afrika számára komoly jutalom lehet. Másrészt viszont előfordulhat ennek az ellenkezője is, a demográfiai robbanás terhet, nélkülözést, komoly hiányokat, munkanélküliséget, alacsony termelékenységet, instabilitást hozhat. Szerencsés fejlemény, hogy egy új megközelítés van kialakulóban arról, hogyan lehet igénybe venni Afrika lehetőségeit és kezelni a kihívásokat. A legutóbbi USA-Afrika csúcstalálkozó azzal az üzenettel is bírt – közölte az UNICEF -, hogy Afrikára egyre inkább úgy tekintenek, mint egy feltörekvő hatalomra a globális színtéren.

Elmérgesedett a csádi-kínai olajvita

Folytatódik a kötélhúzás a csádi kormány és a kínai olajvállalat között.

A vita még 2013 márciusában robbant ki. Akkor a csádi kormány úgy ítélte meg, hogy a CNPCI kínai óriásvállalat komoly környezeti károkat okozva termeli ki az olajat öt csádi kőolajlelőhelyen. A kormány 1,2 milliárd dolláros bírságot szabott ki. A kínaiak ezt sokallták. Aztán azt mondták hajlandók fizetni, de csak akkor, ha a kitermelés pénzügyi feltételei számukra kedvezőbbé válnak. A vita közben a termelés nem állt le. A csádi kormány most ismét lépett: visszavonta a CNPCI-től a kitermelési engedélyt, arra hivatkozva, hogy a kínaiak a figyelmeztetés ellenére folytatják a környezet rombolását. A kötélhúzás következő állomása az lehet, ha az ügy a párizsi nemzetközi gazdasági döntőbíróság elé kerül. Úgy tudni, ez a csádi kormány végső célja, mert biztos abban, hogy a párizsi ítélet számára kedvező lesz.

Az aranybányászat veszélyes mesterség

Csádban banditák támadtak az alkalmi aranybányászokra, a hadseregnek kellett közbelépnie.

Tényleg kezd elvadulni az afrikai „vadnyugat”, vagyis a Csád és Niger között húzódó zord, sivatagos dombvidék, ahol egy éve egyre több alkalmi aranybányász fordul meg. A csádi zagawa törzshöz tartozó aranyásók már nem is amatőrök. Több tucatnyi terepjáróból álló konvojuk a sikeres nigeri aranyásás után volt hazatérőben és már csádi területen járt. Csakhogy ebben a körzetben, a Tibesti hegységben a zagawákkal régóta rossz viszonyban lévő és köztudottan harcias tubu törzs az úr. Vagy száz fegyveres lesben várta a konvojt és meg is támadták a Tibestiben lassan kígyózó kocsisort. De a zagawáknál is volt fegyver, tűzharc bontakozott ki. A megtámadott konvojnak sikerült menedéket találnia, és műholdas telefonon kértek segítséget a csádi hatóságoktól. Hamarosan meg is érkeztek a katonák, de nem sikerült szétválasztani a szemben állókat, újabb lövöldözés kezdődött. A helyszíni beszámolók szerint legalább tucatnyian haltak meg. Csak újabb katonai erősítéssel sikerült elhallgattatni a fegyvereket. A helyszínre érkezett a tubuk törzsfőnöke is, most ő próbálja tartóssá tenni a fegyvernyugvást. A helyi viszonyokat ismerők szerint azonban borítékolva vannak az újabb konfliktusok, hiszen az egy éve felfedezett aranylelőhelyeken „aki bírja, marja” alapon zajlik a kitermelés, amit egyelőre semmilyen törvény nem szabályoz.

Kamerun 6%-os ugrásra készül

A 2013-ban elindított, három éven át tartó költségvetési program utolsó esztendejének részletes megtervezését tűzte napirendre Kamerunban a kormányzat. Paul Biya államfő ennek az aktuális feladatnak a kapcsán bocsátott ki körlevelet, melyet kormánytagoknak és regionális vezetőknek címzett.

Azt írja, hogy gyorsuló társadalmi-gazdasági növekedésre és munkahelyteremtésre, foglalkoztatási stratégiára alapozó 2015-ös büdzsére van szüksége az országnak. Az államfő részletesen kitért arra, hogy a nagy pénzügyi válság hullámai elültek, de az eurozónában szerény a növekedés, a Közel-Keleten pedig súlyos politikai konfliktusok akadályozzák a kilábalást. Ezekhez a folyamatokhoz Kamerunnak is alkalmazkodnia kell, ha el akarja érni célját: a 6 százalékot meghaladó, a kőolajszektort előtérbe helyező GDP-bővülést. A pénzromlás mértéke mindeközben nem lépheti át aa 3 százalékot. Paul Biya kitért a mezőgazdaság állami eszközökkel való támogatására, továbbá az energiaszektor, a közlekedési és távközlési infrastruktúra fejlesztésének előtérbe helyezésére.

 

Elvesz(t)ett nemzedék-10%-os elvándorlás

Már a diktatórikus eritreai rezsim is aggasztónak tartja a fiatalok elvándorlását.

Az európai vizeken bekövetkezett menekültkatasztrófák áldozatai között mindig sok az eritreai. Sokkal több, mint ami a mindössze 4 milliós lélekszámú ország afrikai súlyából következne. 1991 óta az afrikai kontinens egyik legbrutálisabb diktatúrája van hatalmon Eritreában. A kivándorlás már korábban is jellemző volt, amikor Eritrea még Etiópia része volt. Akkor a szegénység elől menekültek az emberek a fővárosba, Addisz-Abebába vagy valamelyik olajban gazdag arab országba. 1991 óta egyértelműen politikai okai vannak a tömeges elvándorlásnak – állapítja meg az International Crisis Group (ICG) nevű brüsszeli székhelyű nemzetközi kutató központ. A most közzétett tanulmány szerint az elmúlt 10 évben 400 ezren hagyták el Eritreát, vagyis a lakosság 10 százaléka. És főleg a fiatalok menekülnek. Leginkább a kötelező katonai szolgálat elől. Eleinte a rezsim kivégeztette az elfogott „dezertőröket”, de aztán rájöttek, hogy a kivándorlással megszabadulnak a potenciális ellenzéki „bajkeverőktől”. Csakhogy most már a fiatalok elvándorlása olyan méreteket öltött, hogy az már komoly akadálya a minimális gazdasági fejlődésnek is. Ezért most már Issayas Afewerki elnök is aggodalmának ad hangot. A diktatúrákra jellemző módon az elvándorlás mögött Afewerki nem belső bajokat, hanem külföldi beavatkozást gyanít, ezért az ENSZ-t kérte fel az exodus okainak feltárására. Ez a vizsgálat, ha sor kerül rá, vélhetően ugyanazokra következtetésekre jut majd, mint az ICG. És e mögött az ansarai rezsim megint csak „imperialista beavatkozást” lát majd…

Villanyt a szomszédoknak is!

A Világbank is beszáll Afrika áramellátásának kiépítésébe. A megajánlott 5 milliárd dolláron felül a washingtoni szervezet arra is felszólította a jobb adottságokkal rendelkező országokat, hogy ne feledkezzenek meg az integrációról.

A Világbank is szerepet vállal Barack Obama elnök afrikai energia programjának megvalósításában. A projekthez Etiópia, Ghána, Kenya, Libéria, Nigéria és Tanzánia javára 5 milliárd dollárt különít el a washingtoni pénzügyi szervezet. Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke kifejtette, az intézménye és az Egyesült Államok kormánya együtt tevékenykedik annak érdekében, hogy a szubszaharai Afrikában 10 ezer megawatt új kapacitás jöjjön létre. A bank kimutatása szerint a szubszaharai Afrika lakosságának 24 százaléka jut csak hozzá villamos energiához, míg a világ más, szintén alacsony jövedelmű országaiban élőknél ez az arány kedvezőbb, 40 százalék. A Világbank alelnöke, Makhtar Diop pedig azt szorgalmazta, hogy a beruházásokon túl törekedjenek az integrációra is, például a bőséges geotermikus energia, a gáz, a víz, a nap és a szél erőforrások jóvoltából áramot termelő és hálózatba kapcsoló országok a régió többi országának ellátásába kapcsolódjanak be, tegyék lehetővé azok lakosságának is az áramfogyasztást.

 

Finoman sürgetett gazdasági reform Kenyában

A Világbanknak érdeke Kelet-Afrika legnagyobb gazdasága pozícióinak megőrzése, a bankelnök el is mondta Kenyatta államfőnek, hogy ezért reformokat várnak el Kenyától.

Akár több is volt egyszerű protokolláris eszmecserénél a minapi találkozó a kenyai elnök, Uhuru Kenyatta és washingtoni vendéglátója, Jim Yong Kim világbanki elnök között. A házigazda ugyanis hitet tett amellett, hogy Kelet-Afrika meghatározó gazdasági hatalma Kenya, amelyet kész hathatósan támogatni a Világbank a gazdasági reformok valóságos elindítása, folytatása esetén. A Világbank központjában vendégeskedő államfő azt tette nyomatékossá, hogy az egészségügyi ellátás jobbításához kívánatos a pénzügyi szervezet támogatása. Jim Yong Kim pedig következetesen arra helyezte a hangsúlyt, hogy Kenya gazdaságának át kell alakulnia, a világbanki forrásokat is ehhez veheti igénybe. Amiben egyetértettek, az a növekvő villamosenergia-termelés és az infrastruktúra-fejlesztés világbankos támogatása.

Hobbikertészből profi kakaótermelő

Mauritius szigetén is termést hoz a kakaófa – egy kísérletező kedvű kertész tíz éves munkája nyomán.

Gérard Cangy darukezelő Port Louis kikötőjében. De szabad idejében szenvedélyes természetbúvár. Egyszer egy vadászat során, a Montagne-Blanche régióban véletlenül egy kakaófára bukkant. Holott addig mindenki úgy tudta, hogy Mauritius éghajlata alkalmatlan a kakaó termesztésére. A felfedezés nem hagyta nyugodni és a Montagne-Blanche egy napos, déli fekvésű lejtőjén megpróbálkozott a termesztéssel. A kísérletezés egy évtizeden át tartott. Rájött, hogy speciális anyagokat, talajjavító szereket kell alkalmaznia. Ezek megtalálásában a helyi természetvédő szövetség egyik lelkes tagja volt a segítségére. Most már biztos benne, hogy Mauritiuson is termelhető kakaó, méghozzá a kiváló minőségű Trinitario fajta, és arra készül, hogy jelentősen megnövelje a kakaó termőterületét a Montagne-Blanche régióban. Gérard Cangy lelki szemei előtt már látja azt a csokoládét, amelynek csomagolásán a „Made in Mauritius” felirat áll. A kakaó egyébként Dél-Amerikából terjedt el, az afrikai kontinens nyugati részén francia ültetvényesek honosították meg.

A csempészek a kakaóbab ármozgásait követik

A felvásárlási áraktól, a helyi valuta értékétől, de még a minőségért fizetett ártól is függ, hogy a két szomszédos kakaóbab termelő ország csempészei melyik irányba viszik a termést. Most Elefántcsontpart helyzete tűnik jobbnak.

Oda-vissza divat a kakaóbab csempészete Elefántcsontpart és Ghána között. Természetesen időben nem egyszerre történik a csokoládé alapanyagának fuvarozása. A közelmúltig elefántcsontparti termelők juttatták át illegálisan a kakaóbabot Ghánába, mivel az exportárak ott voltak magasabbak és stabilabbak. Az utóbbi időben fordult meg a csempészés iránya, legújabban az elefántcsontparti kormány állapított meg egy minimális árat a kakaótermelőknek, hogy a babot otthon lehessen tartani. A szomszédos országban pedig a cedi vesztett értékéből a dollár ellenében, a kakaótermelőknek bevételkiesést okozva. Ghánában úgy tartják, hogy mindaddig folytatódni fog a csempészet, amíg a különben jobb minőségű kakaóbabot meg is fizetik a másik országban. Jelenleg Elefántcsontpart nevezhető a világ legnagyobb kakaóbab exportőrének, Ghánával és még egy-két nyugat-afrikai országgal együtt itt takarítják be a világ kakaótermésének kétharmadát. Napirendre került: Ghána és Elefántcsontpart kész közösen fellépni a hamisítás ellen.

 

Nagy ugrásra készülnek a ruandai méhészek

Visszatalálhat az Európai Unió piacára Ruanda méhészete, főleg annak köszönhetően, hogy a méz minőségéért sokféle lépést tesznek, például a káros anyagokat nem engedik beletenni a termékbe.

Az Európai Unió tilalma már nem sújtja Ruandát, vagyis megszűntették a mézexport elé állított akadályt. Erről az afrikai országban nyilatkoztak, részletezve azt, hogy a brüsszeli normákat immáron teljesítik a ruandai méhészek. Ez annyit tesz, hogy a termékeket folyamatosan ellenőrzik, elejét veszik a tiltott hormonok bejuttatásának a mézbe. Az Országos Mezőgazdasági Export Tanács főigazgatója azt fejtette ki, hogy növelhetőnek tűnik a méztermelés és kivitel. George Kayonga arra is tett utalást, hogy szükséges lenne a méhészeknek nyújtott támogatás növelése, az pedig már el is kezdődött, hogy a gazdák oktatást kapnak a termékek jobb minőségének eléréséről. A 2012-es mézexport 3,4 millió ruandai frank volt, de ugyanabban az évben importált is közel hasonló értékben az ország. Ruanda reményei most javulnak az uniós piac megnyílása okán: kedvezőnek tartják a jó minőségű termék tonnájáért kapható 3500 dollárt.

12+1 Dohányból repülőgép üzemanyag?

Már tesztelik Dél-Afrikában a dohányból előállítható üzemanyagot, melynek felhasználója a kutatás megrendelője, a Boeing lesz.

A szén-dioxid kibocsátás mintegy 80 százalékkal csökkenhet, ha a kőolaj alapú üzemanyagok helyett növényekből, algákból származó bioüzemanyagokat használnak – tették közzé a környezetvédelmi adatokat a chicagói repülőgépgyártó nagyvállalatnál. A Boeing beszámolt saját programjáról is, amelyet  a South African Airways és a holland légiközlekedés bioüzemanyag vállalata, a SkyNRG társaság közösen hajt végre. Ian Cruickshank, a South African Airways környezetvédelmi szakértője elmondta: jó teszteredményeket értek el például a dohányból készült bioüzemanyaggal.  A dél-afrikai innováció fellendítheti a gazdaságot a vidéki területeken úgy, hogy nem károsul az élelmiszer-és a vízellátás. A chicagoi repülőgép gyártónál kijelentették, hogy dél-afrikai mintára más kontinenseken is erőfeszítéseket tesznek a bioüzemanyagok légi közlekedésben való elterjesztéséért.

Kedves Olvasónk! Ha hírlevelünk elnyerte tetszését, kérjük, továbbítsa ismerőseinek, partnereinek, üzletfeleinek. Híreinket teljes terjedelmükben elolvashatja a www.afromarket.hu weboldalon. Ha egy nappal szeretne mások előtt járni, csak küldjön egy e-mailt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." target="_blank">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre és már pénteken megkapja hírlevelünket. 

Afrika

Gazdaság

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

Tízéves kortól legális a gyerekmunka Bolíviában

27 április, 2015 | Hits:207

  Új gyerekvédelmi törvényt fogadott el a bolíviai kormány, amely jogszabál...

Hírek

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

Rendőrkézben a paraguayi drogbiznisz

27 április, 2015 | Hits:1209

Paraguayban több állami tisztviselő, ügyész, és társadalmi mozgalom is figyelmez...

Spanyol nyelvű hírek

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - Santa Cruz, Bolivia

La Soul Jazz Band presente en el FestiJazz 2013 - …

27 április, 2015 | Hits:1735

Santa Cruz de la Sierra florece en jazz en Septiembre, y la Soul Jazz no podía s...

Spanyol nyelvű hírek

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bolivarianos

Colombia logró oro en fútbol femenino de Juegos Bo…

27 április, 2015 | Hits:980

Juegos Bolivarianos que se disputan en tres ciudades de Perú, en una media jorna...

Ázsia

Gazdaság

Megkapta Argentínától az első részletet a Párizsi …

05 augusztus, 2014 | Hits:149

  Argentína kifizette a Párizsi Klubnak adóssága első, 642 millió dolláros ...

Angol nyelvű hírek

AETA-EURAC JOINT STATEMENT

AETA-EURAC JOINT STATEMENT

22 december, 2011 | Hits:265

DRC, Brussels -The post-electoral security and human rights situation in the Dem...

Gazdaság - Kína

Geopolitikai földrengés: Kína megelőzte Amerikát

Geopolitikai földrengés: Kína megelőzte Amerikát

09 december, 2014 | Hits:41

A Market Watch című gazdasági lap vezércikke fogalmaz így annak kapcsán, hogy vá...

Kína

Megették volna a macskákat vacsorára

Megették volna a macskákat vacsorára

17 január, 2014 | Hits:167

Kínai állatvédők megakadályozták, hogy 2800 macska dél-kínai éttermek asztalán v...

Info for bonus Review William Hill here.