Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

A tuaregek „fővárosa” felé tart a mali hadsereg

  • Írta: GloboPORT szerkesztőség

00000000000alian-armyMali, Bamako – A francia katonai intervenció óta a mali kormányerők és a tuareg lázadók most először csaptak össze egymással. A mali hadseregnek végül komoly harcok árán sikerült elfoglalnia egy falut, amelyet az MNLA ellenőrzött. A mali hadsereg jelenleg Kidál felé tart, amely a lázadók utolsó fellegvára Észak-Maliban. A mali kormányerők célja, hogy még a választok előtt elfoglalják Kidált.  

A mali hadsereg szóvivője Souleymane Maiga ezredes elmondta, hogy sikerült elfoglalniuk Anefist. Az MNLA Párizsban tartózkodó szóvivője Moussa Ag Acharatoumane megerősítette, hogy harcok robbantak ki, de részleteket már nem közölt. Egy neve elhallgatását kérő katonatiszt elmondta, hogy a tuareg lázadók végül kivonultak a településről és Kidal felé vették az irányt. A Reuters hírügynökségnek egy helyi segélymunkás is megerősítette, hogy az MNLA harcosai eltűntek Anefisből. Egy helyi lakos pedig elmondta, hogy a boltok, üzletek és a piacok zárva vannak. Az utcák kihaltak és mindenki bezárkózott.       

A bamakói kormány korábban többször is felszólította az MNLA lázadókat, hogy tegyék le a fegyvert. A lázadók erre azt felelték, hogy nem adják át fegyvereiket, de készek tárgyalni a központi vezetéssel. Az MNLA azt szeretné, hogy a bamakói kormány biztosítson autonómiát a tuaregek lakta területeken. A bamakói vezetés azzal vádolja a taureg lázadókat, hogy bántalmazzák és rettegésben tartják azokat a civileket, akik más etnikai csoportokhoz tartoznak. A központi vezetés szerint a kidali tisztogatásoknak csak úgy lehet véget vetni, ha a hadsereg bevonul és rendet tesz. Kidalt a tauregek egyébként fővárosuknak tekintik.

Észak-Mali legalább 10 hónapig volt a radikális iszlamisták ellenőrzése alatt. A központi vezetésnek francia katonai segítséggel sikerült visszaszerezni a régió nagyobb városait és visszaszorítani a radikálisokat, akik azóta szétszéledtek a sivatagban.

A 2012-es felkelést eredetileg az MNLA indította meg, amely Azawad régió függetlenségét akarta kiharcolni. Az MNLA soraiban elsősorban olyan veterán harcosok szolgálnak, akik a líbiai felkelés idején Kadhafi oldalán harcoltak. Észak-Mali elfoglalása után az MNLA és az Ansar Dine radikálisai között gyorsan megromlott a viszony. A radikálisoknak sikerült háttérbe szorítaniuk a mérsékelt irányvonalat követő tuaregek szervezeteket, köztük az MNLA-t. Az MNLA végül a francia intervenció alatt jelezte, hogy támogatja a radikálisok elleni harcot, majd egységei elfoglalták Kidált. 

Info for bonus Review William Hill here.