Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

A vártnál gyengébb részvétellel zárult az egyiptomi elnökválasztás

  • Írta: MTI/Hiradó.hu

A kormányközeli média 37-46 százalékra teszi a részvételi arányt.

Gyengébb részvétellel ért véget szerdán az egyiptomi elnökválasztás, mint azt az államfői poszt várományosa, Abdel-Fattáh esz-Szíszi remélte.

A szavazópolgárok körében uralkodó apátia miatt egy nappal meghosszabbított voksolás harmadik, és egyben utolsó napján is kevesen járultak az urnákhoz. Hivatalos részeredmények egyelőre nincsenek.

A kormányközeli média 37-46 százalékra teszi a részvételi arányt, ami ugyan nagyobb, mint az új alkotmányról tartott januári népszavazáson volt, viszont kisebb, mint a 2012-es elnökválasztáson, amelyet a Szíszi által tavaly nyáron megbuktatott, iszlamista Mohamed Murszi nyert meg. 2012-ben az arra jogosultak 52 százaléka járult az urnákhoz.

Ha a részvételi előrejelzéseket a június 5-ére várható hivatalos eredmények megerősítik, az gyengítheti Szíszi legitimációját. Veszélybe kerülne a hadsereg nemrég leköszönt főparancsnoka körüli kampánygépezet és a kormányközeli média által sugallt kép, miszerint a nép a fegyveres erők mögött állt, amikor megbuktatták Murszit, az ország első, demokratikus úton megválasztott elnökét.

A hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy mozgósítsák a szavazókat. A hétfői részeredmények láttán Ibrahím Mahlab kormányfő a keddet munkaszüneti napnak nyilvánította, Ibráhím ed-Demeiri közlekedési miniszter elrendelte, hogy a szavazók ingyen használhatják a kairói metrót és a vasutakat, majd az elnökválasztási bizottság röviddel a kedd esti urnazárás előtt megerősítette a már korábban kiszivárgott hírt: a voksolást egy nappal meghosszabbítják.

A hivatalos magyarázat az egyiptomiak mérsékelt lelkesedésére a kedden beköszöntött forróság volt, amely napközben a 40 fokot is meghaladta. További problémát jelentett, hogy a választási szabály szerint az emberek csak a lakcímükhöz legközelebbi szavazóhelyiségben adhatták le voksukat. Számtalan panasz érkezett a bizottsághoz, amelyek szerint sokaknak nem volt módjuk a valós lakhelyüktől távol eső szavazókörzetükbe eljutniuk.

Szerdán a helyi sajtó arról adott hírt, hogy Szíszi kampánycsapata a Sínai-félszigeten házról-házra jár, hogy szavazásra bírja a lakosságot. Az egyetlen Szíszi-párti iszlamista szervezet, az an-Núr párt országszerte saját bérlésű járművökön szállította a népet az urnákhoz.

A szavazás meghosszabbítását Szíszi egyetlen riválisa, a baloldali Hamdín Szabbáhi határozottan elítélte. A kevés eséllyel induló politikus kampánycsapata kedd esti közleménye szerint a döntés "bizonyos csoportok nyomására született", s teret enged az eredmények megmanipulálásának. Később azt is bejelentették, hogy kivonják megfigyelőiket az urnák mellől.

Szísziék is panaszt nyújtottak be az elnökválasztási bizottságnál, szerintük elég lett volna a keddi nyitvatartási időt meghosszabbítani.

A voksolás előtt több fiatalokból álló mozgalmi csoport mellett a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet is a szavazás bojkottálására buzdított. Megfigyelők szerint sokan azért nem szavaztak, mert már az államfőválasztás előtt sem fért kétség annak kimeneteléhez.

A szavazatok számlálása az urnazárásokkal, helyi idő szerint este kilenc órakor (közép-európai idő szerint nyolc órakor) megkezdődött. Hivatalos részeredmények csütörtökön várhatóak.

Info for bonus Review William Hill here.