Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

A „harag napja” Egyiptomban (videóval)

  • Írta: Pap Gergely

egypt-protests-barracks-shootingA Muzulmán Testvériség felhívására tüntetések kezdődtek a pénteki ima után. A Morszit támogató tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban legalább 38-an haltak meg. A belügyminisztérium engedélyezte a biztonsági erőknek, hogy szükség esetén éles lőszert használjanak. Az amerikai vezetés közben elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést.

 

Több száz iszlamista tüntető gyűlt össze a kairói Ramszesz téren, a Muzulmán Testvériség felhívására. A BBC helyi tudósítója, Jeremy Bowen azt jelentette, hogy a tüntetés gyorsan erőszakossá vált, a demonstrálók rendőrállomásokat is megtámadtak. A biztonsági erők könnygázgránátokat vetettek be, de automata fegyverek zaját is hallani lehetett. Az összecsapásoknak sok halottja és sérültje van, de pontos számok még nincsenek az áldozatokról.

Más források közben arról számoltak be, hogy a főváros „Garden City” negyedében is lövöldözés zajlik. A Four Seasons Hotel előtt pedig hatalmas fekete füst gomolyog.  Külföldi tudósítók arról is beszámoltak, hogy a fővárosban fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. Az utcákon sok a páncélozott katonai jármű és a harckocsi. A fontosabb útvonalakat katonák ellenőrzik. A kopt keresztény templomok védelmét megerősítették. Az állami tv közben olyan felvételeket is sugárzott, amelyeken jól látni, hogy az iszlamista demonstrálók közül sokan fel vannak fegyverezve.

Kairón kívül más nagyobb városokban is erőszakos megmozdulások zajlanak. Az egyiptomi mentőszolgálat azt jelentette, hogy nyolc tüntető halt meg Damiettában és négy Ismailában. Egyiptom második legnagyobb városából, Alexandirából is erőszakos megmozdulásokról érkeztek hírek.

Az iszlamisták azt követelik, hogy Abdel Fattah al-Sisi tábornok azonnal mondjon le és engedjék szabadon Mohammed Morszit, akit július 3. óta tart fogva a hadsereg. A tüntetők „árulóként” tekintenek a tábornokra, akit egyébként még Morszi nevezett ki a hadsereg élére. Az iszlamisták a jelenlegi átmeneti vezetést továbbra sem hajlandók elfogadni és Mohamed Morszi elnöki tisztségének visszaállítását követelik.  Az országban jelenleg rendkívüli állapot van érvényben, miután a biztonsági erők szerda reggel szétvertek szét két iszlamista ülődemonstrációt a fővárosban.  

Közben Barack Obama amerikai elnök elítélte az egyiptomi kormányt, amiért erőszakkal lép fel az iszlamista tüntetők ellen. Obama bejelentette: elmarad az egyiptomi hadsereggel közösen tervezett hadgyakorlat.  Az egyiptomi vezetés szerint viszont Obama elnök „nincs tisztábban a tényekkel”. Az Európai Unió tagállamai hétfőn vitatják meg az egyiptomi helyzetet Brüsszelben. Néhány tagország szerint az EU-nak fel kellene függesztenie a segélyek folyósítását Egyiptomnak.  John McCain amerikai szenátor pedig Obama elnököt szólította fel az Egyiptomnak szánt pénzügyi segélyek leállítására.     

Info for bonus Review William Hill here.