Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

A „kokó királyság” még tartja magát Mali északi részén

  • Írta: Lengyel Miklós

000cosdosMali, Bamako -  Erről nyilatkozott az Afrikai Stratégiai Kutatóintézet szakértője az RFI rádiónak. A franciák immár ellenőrzik a légteret és a levegőből meg tudják figyelni a szállítmányokat. De az arab kokó kereskedők felkészültek a stratégiai visszavonulásra: korábban Gao városa volt a kereskedés központja.

A Mujao, amely a szigorú iszlám rendszert bevezette a városba egyúttal a kokó biznisz legfőbb szervezője és haszonélvezője is volt. Miközben kezeket és lábakat amputáltak kisebb nagyobb lopásokért a futball stadionban, mázsaszámra állt a kokó a szigorúan ellenőrzött raktárakban. Mi lett a hatalmas értékű szállítmányokkal? Semmi sem veszett kárba!- állítja a szakértő. Szorgos kezek a francia offenzíva elől a hegyvidéken rejtették el a kokót, ahonnan azután a tuareg törzsek tovább szállítják a kijelölt célpontra: többnyire Algériába vagy Marokkóba, de olykor Líbiába is. Itt jön az AQIM szerepe! Az al Kaida észak-afrikai szárnya "szemérmesen" nem foglalkozik a kokainnal, hiszen a saria mégiscsak halállal bünteti a kábítószer kereskedelmet. Ám pénzre a terrorista szervezetnek is szüksége van. Az AQIM a csempészutakat ellenőrzi: minden szállítmányt szigorúan megadóztat! A szent ügy általában a szállítmány értékének 10%-ra tart igényt! Így hatalmas összegek folynak be az AQIM kasszájába anélkül, hogy közvetlenül kábítószerkereskelemmel lehetne megvádolni az al Kaida észak-afrikai szárnyát.
   A kokó kereskedők persze több vasat tartanak a tűzben: néhányan visszatértek Bamakóba. Mali fővárosában ugyan elfogatóparancs van ellenük, de a hatóságok valahogy nem sietnek megtalálni őket. Nem kizárt, hogy valamilyen formában ők is részesülnek a haszonból. Mali hadserege és a tuareg milíciák azért vannak állítólag olyan borzalmasan rossz viszonyban, mert összekülönböztek a kokain pénzek elosztásán! Csád katonái Mali északi részén gyakran fognak el olyan kisteherautókat, melyek több mázsa kokót szállítanak és valahogy átjutnak a katonai ellenőrző pontokon! A francia hadsereg most újabb offenzívát indított a hegyekben. A fő cél természetesen az, hogy szétverjék az oda visszahúzódott iszlamista milíciákat, de nem egészen mellékesen  fel kívánják számolni a kokó királyságot is Mali északi részén, hiszen a dzsihád harcosok pénzügyi hátterét épp a saria által halálbüntetéssel sújtott kábítószerkereskedelem jelenti Maliban.

Info for bonus Review William Hill here.