Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

Bissau-Guinea a kábszer futárok Paradicsoma

  • Írta: Lengyel Miklós

drogDiákok és diáklányok hasukban kábszerrel- hétköznapi jelenség ez Bissau Guinea repülőterén főként, ha megérkezik az Air Maroc járata. A futárok Brazília és Európa között ingáznak, de váltják egymást, és kedvelt céllállomásuk Bissau-Guinea...


Az ENSZ bűnözés és kábítószer ellenes szervezete háromnapos konferenciát szervezett Bissau-Guineában, hogy rádöbbentse a helyi hatóságokat: lépni kell ebben az ügyben még akkoris, ha Bissau-Guinea koldusszegény és a kis állam csak tranzit állomás a világméretű kábszer csempészetben. A háromnapos konferencián kiderült: a nagyszabású kábszer csempészet immár a múlté. Mi volt akkor? A kilencven szigeten rendszeresen landoltak felség jelzés nélküli gépek, melyek dugig voltak kábító szerekkel. Honnan érkeztek? Többnyire Brazíliából. A cél Európa volt. Bissau-Guinea akkoris csak tranzit állomás volt. Mit tettek a helyi hatóságok? Nyújtották a markukat, és a maffia szépen meg is fizette őket azért, hogy hunyják be a fél szemüket vagy épp mind a kettőt. Jellemző: a hadsereg és a rendőrség vezetői szerepeltek az FBI körözési listáján és nem léphettek be az USA területére! Közülük néhányat elfogtak az amerikaiak, és Bissau-Guineában megértették: a nyílt kábszer üzletnek vége.
Eljött az öszvérek kora! Diákok és diáklányok kis pénzért vállalják a szállítást. Ma már bonyolultabb az üzlet: még mindig Brazília a kiinduló állomás, de a kereskedelem diverzifikálódott. Immár Portugália és Marokkó felől is érkezik a kábítószer és a cél Afrika, ahol egyre nagyobb a kereslet a növekvő gazdagság következtében. De persze a hagyományos vonal is él: az öszvérek Európa felé is szállítanak kábítószereket.
Mit tesznek a helyi hatóságok? Nagy haladás, hogy a korábbi időszakhoz képest nyíltan nem vesznek részt a kábítószer üzletben. De azt mindenki tudja: az öszvérek semmit sem kockáztatnak Bissau-Guineában. Ha lekapcsolják őket a repülőtéren, akkor csak annyi történik, hogy felveszik a jegyzőkönyvet, majd pedig az öszvér szabadon távozhat! Mindenkit meg kell büntetni!- hangsúlyozta az ENSZ bűnözés és kábszer elleni szervezetének afrikai főnöke a helyszínen. Bissau-Guinea igazságügyi minisztere meg is ígérte ezt, de nagy kérdés, hogy tudja-e tartani a szavát? A koldusszegény országban a kábszer csempészek királyok! Annyi pénzük van, hogy bármikor találhatnak készséges öszvéreket, akik a hasukban csempészik át a drogot a határon. Néha rosszul zár a csomag, és a szer megöli az öszvért! Néha elkapják őket, de Bissau-Guineában ez eddig nem jelentett problémát hiszen a rendőrségnek még rendes adatbázisa sincs a kábítószer csempészetről. Az ENSZ segítséget ígért ebben, de félő, hogy a háromnapos konferencia Bissau-Guineában önmagában nemigen csökkenti a kábszerek tranzit forgalmát Latin- Amerika és Európa között az 1,6 milliós koldusszegény afrikai országban.

Info for bonus Review William Hill here.