Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

"Ne csak az eboláról legyen szó..." - közgyűlést tartott az AHU

  • Írta: Szucs

Számos új tervet fogalmazott meg a Magyar Afrika Társaság éves közgyűlésén. A társaság három új taggal bővült.

Szliman Ahmed, az AHU régi tagja hozzászólásában úgy fogalmazott: "Afrikában mindenki otthonra talál. Mózes, Jézus, és Mohamed egyaránt az AHU tagjai lehetnek." Ha őket nem is, de három új tagot azért felvett soraiba a Magyar Afrika Társaság. Szedlacskó Zoltán több éve dolgozik együtt különböző afrikai országok hatóságaival, ahol személyazonosító programokat vezetnek be. Vágó András a nemzetközi fejlesztési együttműködés európai szinten jegyzett szakértője. Bokor Balázs diplomataként szolgálta hazánkat, és oroszlánrészt vállalt a Budapest Africa Forum szervezésében.

Az immár három új taggal bővült szervezet meghallgatta az elmúlt év tevékenységéről szóló beszámolókat. Szabó Györgyi, a humanitárius programok vezetője örömmel újságolta azok sikereit. Mali és Etiópia mellett rendszeresen adományok jutnak el Ugandába is. Balogh Sándor, a Társaság elnöke hozzátette: nagyon fontos elve az AHU-nak, hogy az adományokat mindig célba juttassák, így azok a kapcsolatrendszernek köszönhetően közvetítő nélkül, maradéktalanul jutnak el, például egy afrikai intézményhez.

Az AHU továbbra is nagyon fontosnak tartja, hogy Afrikáról hiteles, szakszerű, és nem utolsó sorban élvezetes tájékoztatást kapjon a magyar publikum. A paletta ebben az évben szélesedett. Az eddigi online felületek mellett megjelent a Tropical magazin, amely színes és szórakoztató formában mutatja be - többek között - Afrikát is. Elindultak olyan fontos szakmai kezdeményezések is, mint az „Afrika Közelről" tanfolyam, a „Magyar-Afrika Tudástár", vagy a kimondottan orvosi tanfolyamok, amelyek többek között azokat szólítják meg, akik az átlagnál mélyebben szeretnék megismerni a kontinenst.

Beszámolójában az elnök bemutatta az elmúlt év legfontosabb eseményeit. Több mint harminc jelentősebb rendezvényen vett részt az AHU, kezdve Lantai-Csont Gergely Kelet-Afrikát bejáró expedíciójától, egészen a szlovákiai Zselizig, ahol a felvidéki magyar közösségnek mutathatták be Afrikát, és annak kultúráját. Nem hiányoztak idén sem az igazán jelentős, sok embert megmozgató események. Nyáron a KFT együttes adott nagy sikerű koncertet, a 30 éve született „Afrika" című daluk megünneplésének alkalmából. Ősszel valódi afrikai házat avattak a Budapesti Állat-és Növénykertben.

Bár az AHU elsődleges célja most is, hogy Magyarországon Afrika jó hírét keltse, hogy a nyomorról, háborúkról, éhínségről szóló hírek mellett, a magyar közönség megismerje a kontinens szerethető, kedves, fejlődő, dinamikus arcát. Ma a Magyar Afrika Társaság már Magyarországon túlra is tekint. Társszervezetekkel vette fel a kapcsolatot a közép-kelet-európai régióban, illetve maga is segített abban, hogy Horvátországtól Bulgáriáig Afrika Társaságok jöhessenek létre. A cél egy jelentős, Európában, sőt azon túl működő lobbiszervezetet létrehozása, amely Afrika ügyét itthon, illetve a környező országokban, akár egész Európában képviselheti.
Szintén fontos mérföldkő az afrikai terjeszkedésben, hogy immár négy helyen működik Afrikában magyar ház. A legjobb eredményeket a kampalai ház érte el, ahol már komoly üzleti sikereknek nézhetünk elébe. Terményszárító és mintagazdaság létesül, hamarosan pedig a magyar termelési módszerek nagyobb területen is sikereket hozhatnak. Ghánában konténerbolt, Marokkóban magyar üzletház létesül a közeljövőben, Malawiba pedig útnak indul az első konténernyi használt ruha, amelyet adományként angol nyelvű könyvek kíséretében kap egy helyi civilszervezet.

 

 

00000000 1

Info for bonus Review William Hill here.