Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

Remélem, hogy nem él leszek a nyolcadik megölt túsz

  • Írta: LM

Ezt mondta a magyar származású Serge Lazarevic egy videón, melyet az AQIM, az Al Kaida észak-afrikai szárnya tett fel a világhálóra. Már csaknem három éve van az iszlamista szervezet fogságában. Társát tavaly megölték.

"Nagyon beteg vagyok. Kérem Hollande elnököt, hogy segítsen a kiszabadulásban! Franciaország iraki szerepvállalása miatt veszélyben az életem. Nem akarok én lenni a nyolcadik francia túsz, aki életét veszti a Szahel övezetben." Ezt mondja egy videón az AQIM fekete lobogója előtt Serge Lazarevic.


Lazarevic a Vajdaságban született és részben magyar származású, a délszláv háború idején a szerb hadseregben szolgált. Ott vette fel a Lazarevic nevet. Összekötő tiszt lett a szerb hadsereg és a francia békefenntartók között. Ezért a háború után gyorsan megkapta a francia állampolgárságot. Franciaországban őrző-védő cégeknek dolgozott, de mindig szoros kapcsolatot tartott a francia titkosszolgálattal. Többször járt Afrikában. 2011 őszén egy francia társával Mali északi részén járt. Azon a területen, melyet nem sokkal később elfoglaltak az iszlamista milíciák. Az AQIM mindkettőjüket elfogta, és közölte: két francia kém került a birtokába. Fogolycserét ajánlott a francia államnak, mely azt nem fogadta el.


2012-ben az iszlamista milíciák lerohanták Mali északi részét, ahol bevezették a sariat, a próféta szigorú törvényét. A francia csapatok- néhány afrikai állam támogatásával- 2013-ban kiszorították az iszlamista erőket Mali északi részéről. Lazarevic társát ekkor fejbelőtték, hogy így álljanak bosszút Franciaországon.


Lazarevic lánya szervezi Franciaországban a segélyakciót apja megmentésére. Hollande elnök elmondta: Lazarevic lánya rendszeresen bejár a külügyminisztériumba Párizsban, és mindenben együttműködik a francia hatóságokkal. Hollande elnök, aki Ausztráliában van, hangsúlyozta: Lazarevic nem a Kalifátus foglya hanem az AQIM-é! A Kalifátus katonái több amerikai és brit túszt is megöltek Szíriában. Algériában a Kalifátus katonái meggyilkoltak egy francia idegenvezetőt azért, mert Franciaország szerepet vállalt a Kalifátus ellenes koalícióban. Párizsban most abban bíznak, hogy az AQIM nem akarja megölni a túszt hanem fogolycserét ajánl. Így- ha szerencséje van- akkor a magyar származású Serge Lazarevic csaknem három év után kiszabadulhat a dzsihád harcosok fogságából. Ha nincs szerencséje, akkor...

Fotó: Europress/AFP

Info for bonus Review William Hill here.