Menu
RSS
Obama bringing lawmakers to Oval Office last-minute 'cliff' talks

Obama bringing lawmakers to Oval Of…

Sed a velit vitae nunc po...

Unresolved conflict between Israelis and Palestinians at the centre

Unresolved conflict between Israeli…

Sed a velit vitae nunc po...

Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan said intercepted plane

Turkish prime minister Recep Tayyip…

Sed a velit vitae nunc po...

President Barack Obama emotionally addressed the nation

President Barack Obama emotionally …

Sed a velit vitae nunc po...

Air Force Base Airmen supporting the Operation Noble Eagle alert mission

Air Force Base Airmen supporting th…

Sed a velit vitae nunc po...

Politicians have to be committed to people in equal measures

Politicians have to be committed to…

Sed a velit vitae nunc po...

After losing to Obama, what should Mitt Romney do next?

After losing to Obama, what should …

Sed a velit vitae nunc po...

Germany's Iron Lady: Angela Merkel's cautious response to the euro crisis

Germany's Iron Lady: Angela Merkel'…

Sed a velit vitae nunc po...

Portuguese exports rose by 13.7 percent in August from a year ago

Portuguese exports rose by 13.7 per…

Sed a velit vitae nunc po...

Benfica Striker Ola John has his mind on the clash with the Catalans

Benfica Striker Ola John has his mi…

Sed a velit vitae nunc po...

Prev Next

A legszebb nemzeti zászlók Afrikában

  • Írta: Pap Gergely

indy flag finalÖsszegyűjtöttük Afrika legszebb zászlóit és azoknak történetét, mondanivalóját és jelentését.

 

 

 

 

 

 

Szváziföld

scsdsd

A zászlóban a vörös az ország múltbéli küzdelmeire és áldozataira, a kék a békére, míg a sárga az ország bőséges erőforrásaira utal. A zászlón lévő pajzs az 1920-as években felállított legendás Emasotha-ezred számára állít emléket. A pajzs mögötti tradicionális lándzsák és harcok botok láthatóak, amelyet madártollakból készített bojtok díszítenek. Ez az ország történelmére és a helyi törzsek kultúrájára utal. A zászló 1967 óta az ország hivatalos állami zászlója.

Togo

Af1

A zöld szín a remény szimbóluma, a vörös pedig az emberbaráti szeretet és a hűséget szimbolizálja. A sárga szín a kemény munkának a gyümölcsét, az anyagi, a spirituális és az erkölcsi jóléthez vezető hosszadalmas útra utal. A fehér csillag az ország polgárait és a függetlenséghez vezető utat jelenti. A zászlót 1960-ban fogadták el.

Lesotho

000as 6

Az apró dél-afrikai államnak függetlensége során három különböző nemzeti zászlója is volt. A jelenlegi hivatalos állami lobogót 2006. október 4-én, az ország függetlenségének 40. évfordulójának alkalmára készítették és tették az ország hivatalos zászlajának, amely összességében Lesotho béke iránti elkötelezettségét hivatott szimbolizálni. A fehér a békére, a kék az esőre, míg a zöld a prosperitásra utal. A zászló középen pedig egy tradicionális Basotho kalap van elhelyezve.

Lesotho első hivatalos zászlóját 1966. október 4-én vezették be, ezt viszont 1987-ben a kormányzó Basotho Nemzeti Párt ellen végrehajtott katonai puccs után lecserélték. A katonai junta új zászlót vezetett be, de miután 1993-ban átadták a hatalmat a civileknek országos kampány indult a junta zászlója ellen, ami sokakat az elnyomásra és a katonai uralomra emlékeztetett.

Namíbia

000ds

A vörös a népet és a hősiességét, az elszántságot, a jövőt és az esélyegyenlőséget szimbolizálja. A zöld a természeti erőforrásokat, a növényzetet, míg a fehér a békére és a nemzeti egységre utal. A kék az eget, az Atalanti-óceánt, az esőt, a folyóvizeket és az ország tengeri erőforrásait jelképezi. A zászlón megtalálható napkorong az életet és az energiát jelenti, míg a sárga szín a Namib-sivatagot és a síkságokat hivatott képviselni. A zászlót 1990-ben fogadták el.

Botswana

000as 2

A kék szín az égre és a víztől való függésre utal, míg a fekete és a fehér az ország lakosságát és a kisebbségi népcsoportokat képviseli. A zászlót először 1966. szeptember 30-án vonták fel, az ország függetlenségének napján.

A Kongói Demokratikus Köztársaság

000as 4

A jelenlegi zászlót 2009. február 18-án avatták fel. Az égszínkék a békét, a piros az ország mártírjait, míg a sárga a gazdagságot szimbolizálja. A csillag pedig az ország ragyogó jövőjét hivatott jelképezni.

A Közép-afrikai Köztársaság

000as 3

A zászlót 1958. december 1-én vezette be Barthélemy Boganda Oubangui-Chari elnök, aki az ország első államfője volt. A zászló a francia színeket és a pán-afrikai színeket kombinálja, ami arra utal, hogy az európaiaknak és a feketéknek tisztelettel, barátsággal és békével kell közelíteniük egymáshoz. A vörös az európaiak és az afrikai között kapcsolatot és egyenlőséget jelképezi. A csillag pedig a függetlenség szimbólumául szolgál.

Angola

000as 11

A vörös szín a függetlenségért vívott hosszú küzdelmet és az érte kiontott vért jelenti illetve a szocializmust jelképezi. A fekete pedig az afrikaiakra és a kontinensre utal. A fogaskerék és a machete a munkás és paraszt osztályt jelképezi. A csillag pedig a nemzetközi szolidaritást és a haladást reprezentálja. A sárga szín az ország gazdaságára és energiaforrásaira utal. A zászlót 1975. november 11-én vonták fel és a jelenleg kormányzó MPLA párt felszabadító hadseregének hadilobogójának alapján készült. Angolában jelenleg komoly viták folynak a zászló körül, az ország lakosságának egy része, amely az UNITÁ-val szimpatizál, úgy véli, hogy a zászló sokkal inkább az MPLA-t képviseli és nem pedig a nemzetet illetve az egységet. Ezért egy teljesen új semleges zászlót szeretnének bevezetni. A jelenlegi kormányzó párt azonban ezt elutasította.

Zimbabwe

000as 13

A vörös a függetlenségért vívott harcot és a kiontott vért, a fekete a legnagyobb népcsoportot, a sárga szín az ásványkincseket, a zöld a mezőgazdaságot, míg a fehér a békét jelenti. A zászlón látható madár, az ország dicsőségét és múltját, míg a háttérben látható vörös csillag a szocializmust képviseli.

Szomália

000as 9

A zászlót 1954-ben Mohammed Awale Liban muszlim tanító tervezte és azóta az ország hivatalos lobogója. A zászlót az ENSZ-lobogó mintájára tervezte. A két színt eredetileg az ENSZ tiszteletére utalt, miután a világszervezet közreműködött, támogatta és elfogadta az ország függetlenségét. Az ötágú csillag pedig az öt szomszédos országban szétszórt szomáli népcsoportokra utal. A kék szín jelentése azonban az idők során megváltozott. Jelenleg az eget és az Indiai-óceánt, illetve a szomáli nemzetet hivatott szimbolizálni.

Eritrea

000as 5

Eritrea 1995-ben vívta ki függetlenségét Etiópiától. Azóta ez a hivatalos zászlója, amely megjegyzik a felszabadító és kormányzó Eritreai Népi Felszabadító hadsereg lobogójával. A koszsorú és az olajág emblémát Eritrea első zászlajából (1952) vették át. A zöld a gazdagságot, a kék a tengert, a piros a függetlenségért folytatott harcot és az elesetteket jelképezi.

Mozambik

000as 13

A vörös a gyarmatosítás elleni küzdelmet, a függetlenségért folytatott harcot és a szuverenitást idézi. A zöld a termelést bőségét, a mezőgazdaságot, a fekete az afrikai kontinenst, a sárga az ásványkincseket, a fehér pedig az igazságot és a békét szimbolizálja. A gépkarabély a védelmet, a könyv a tanulást, míg a csillag a nemzetközi szolidaritást jelképezi. A zászlót a jelenleg is kormányzó Frelimo Párt zászlajának alapján tervezték meg.

Ruanda

000as 1

A zászlót 2001. december 31-én vonták fel először, amely az ország egységét hivatott reprezentálni. A kék a békét és a nyugalmat, a sárga a jólétet, a zöld pedig a fejlődést illetve a munkát és termelékenységet jelképezi. A sárga nap a reményt, a fényt és az átláthatóságot jelenti.

Uganda

000as 14

A fekete szín Afrika népeit, a sárga a napfényt, a vörös a testvériséget képviseli. A koronásdaru pedig Uganda nemzeti állata és egyben szimbóluma, amely már a 20. század elején is jelen volt. A színek egyébként a kormányzó Ugandai Népi Kongresszus zászlójáról származnak.

Dél-Afrika

000as 10

A zászlót 1994-ben avatták fel, amely az ország konvergenciájának és egységesülésének motorját hivatott jelképezni. A vörös és fehér a búr köztársaságok színei, míg a fekete, zöld és sárga az Afrikai Nemzeti Kongresszus színei.

Info for bonus Review William Hill here.